Rusia avertizeaza Ucraina ca merge pe “calea nazismului”

16

Un oficial rus din Ministerul de Externe a condamnat marsurile cu torte de la Kiev, organizate pentru a-l celebra pe un controversat lider al rezistentei antisovietice, si a avertizat ca Ucraina merge pe urmele nazistilor.

“Marsurile cu torte din Ucraina demonstreaza ca tara continua sa mearga pe calea nazista! Si aceasta tara se afla in centrul Europei civilizate!”, a scris pe Twitter Konstantin Dolgov, trimisul pentru drepturile omului al MAE rus, citat de YnetNews.

Dolgov face referire la o procesiune la care au participat mii de persoane, la Kiev, joi, pentru a comemora 106 de la nasterea lui Stepan Bandera, lider al insurgentilor ucraineni din al Doilea Razboi Mondial, care s-a luptat si cu sovieticii si cu nazistii, insa in anumite instante a colaborat cu fortele naziste care au invadat Uniunea Sovietica.

Presedintele rus Vladimir Putin l-a calificat pe Bandera drept “complicele lui Hitler”, iar presa rusa se refera frecvent la cei care sprijina Kievul in conflictul separatist din Ucraina drept “Banderovti”, sau sustinatori ai lui Bandera.

In Ucraina insa, Bandera este in general privit ca un erou national, care s-a luptat cu regimul comunist.

Dolgov i-a condamnat pe participantii la mars pentru atacarea unor jurnalistii rusi, care relatau pentru canalul rusesc pro-Kremlin Life News.

“Se pare ca au realizat cat de penibile sunt opiniile lor. Altfel, de ce sa ataci jurnalistii rusi care isi indeplineau datoria profesionala?”, a spus oficialul de la Moscova.

Citiți și:  Un celebru general aruncă bomba: ”Suntem cu adevărat în pragul războiului”

Rusia a deschis vineri o ancheta cu privire la incidentul de la Kiev, cand persoane neidentificate au atacat un jurnalist Life News, i-au luat telefonul si au distrus o camera de luat vederi.

Mii de nationalisti ucrainieni au luat cu asalt strazile Kievului

Mii de naționaliști ucrainieni, inclusiv suporteri ai cluburilor de fotbal, au mărșăluit joi seara cu torțe pe străzile Kievului la chemarea partidelor radicale Libertate (Svoboda) și Sectorul de Dreapta, dar și a unor grupări paramilitare care luptă în regiunile estice contra rebelilor proruși, precum Batalionul Azov. Acțiunea a fost una dedicată memoriei lui Stepan Bandera, unul din cei mai importanți lideri naționaliști ucrainieni ai secolului XX.

Conform AFP, punctul final al marșului a fost piața centrală din centrul Kievului unde au avut loc anul trecut protestele violente care au dus la lovitura de stat împotriva fostului președinte Ianukovici și preluarea puterii de către forțele ”proeuropene”.

Manifestanții, mulți îmbrăcați în uniforme militare, au mărșăluit cu torțe, drapele ucrainiene și steaguri naționaliste și au scandat lozinci identitare și antirusești. Deasemenea au fost purtate și mai multe portrete ale lui Stepan Bandera, joi împlinindu-se 106 ani de la nașterea acestuia.

Acțiuni comemorative similare au mai avut loc și în alte orașe din vestul Ucrainei.

În luna august a anului trecut, mormântul liderului naţionaliştilor ucrainieni care au luptat în timpul celui de al Doilea Război Mondial contra ocupanţilor germani şi sovietici, dar și împotriva polonezilor din regiunile vestice ale actualei Ucraine și care în trecut au fost administrate de Varșovia, a fost profanat de autori necunoscuţi. Crucea din marmură albă de la mormântul lui Stepan Bandera dintr-un cimitir din Munchen, capitala Bavariei, a fost dărâmată. Deasemenea pământul a fost răvăşit iar florile au fost smulse.

Citiți și:  Este alertă mondială! Biden dă SEMNALUL: Mobilizează mii de soldați, nave de război și avioane de luptă

Stepan Bandera, lider al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucrainieni, a fost şi iniţiatorul proclamării statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941. Acest proiect nu a fost sustinut de autorităţile germane care controlau regiunea în timpul celui de al Doilea Război Mondial, Bandera fiind arestat, alături de alţi naţionalişti ucrainieni. A fost eliberat în 1944, pentru a mobiliza masele împotriva Armatei Roşii care avansa periculos, dar era deja prea târziu pentru ca eforturile lui să aibă un efect major asupra situaţiei frontului.

Stepan Bandera a fost otrăvit de un agent KGB în Munchen, Germania de Vest, în 1959. În vestul Ucrainei este privit ca un adevărat erou naţional, în vreme ce în estul rusofon Bandera este perceput ca un “terorist”, aşa cum a fost prezentat decenii la rând de istoriografia sovietică.

Ca un fapt inedit, doi frați ai lui Bandera au murit în lagărul de la Auschwitz, uciși de câțiva prizonieri polonezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *