R(r)omania, TREZESTE-TE!!!

cb

S-a petrecut un lucru ciudat, astazi, la manifestatie: un lider care s-a declarat de la Partida Rromilor s-a prezentat in fata celor prezenti si a anuntat ca 15 autocare cu etnici au pornit din judet si se indreapta spre Prefectura. Am asteptat cu interes mesajul pe care vor sa-l transmita in acest context dureros pentru intreaga tara. Autocarele insa nu au mai ajuns,... nu stiu ce s-a intamplat. Multi au suspectat ca este vorba despre vreo smecherie comandata de vreun partid tinand cont ca prezenta declarata a unor formatiuni cu caracter incalca principiile generale ale adunarilor sau ca se incearca vreo manevra de dezebinare. Suspiciunile se aprind usor in orice miscare de strada, reusesc sa le gestioneze doar cei ce nu se prind in plasa imaginatiei.

Dincolo de aceasta situatie, vreau sa subliniez ca, in fiecare zi de proteste anticoruptie, au participat, printre sutele si uneori miile de romani, tatari, turci un numar insemnat de tigani care au facut o impresie deosebita. Cunosc foarte bine problemele tiganilor si m-am bucurat sincer cand i-am vazut in grupuri adunate in parc. Una dintre problemele care au dus la o FALSA „problema tiganeasca” in Romania este CORUPTIA! Faptul ca reprezentantii unor institutii au permis infiintarea si activitatea unor clanuri infractionale pe criterii etnice este consecinta CORUPTIEI!

Ca si in alte multe alte teme de discutie, starea de fapt a dus la aparitia unor tensiuni interetnice in Romania din care au avut mereu de suferit oameni nevinovati si lipsiti de aparare. Din simplul fapt ca legea nu a fost aplicata ci folosita abuziv de niste functionari burtosi, spagari si nemernici! Pentru ca sunt dobrogean 100% cunosc bine calitatile si metehnele fiecarei identitati. In cazul tiganilor stiu ca nu sunt deloc usor de prostit iar pentru cine le castiga respectul si inima sunt niste dinamite, lupta pentru o cauza umar la umar si sunt etalon de loialitate. Au fost langa noi la manifestatii tigani din cartierul meu, reveniti din Spania, lacrimau de furie cand vorbeam despre jigodiile care ne-au obligat sa ne parasim casele si sa emigram din cauza saraciei. Au fost si momente amuzante: un grup de adolescenti au izbucnit, pe valul de piatra de la harta de mozaic, sa scandeze repetat „NU VREM SA MAI FURAM!”. Multi au judecat dincolo de esenta si au zambit, personal,… m-a coplesit acel minut. Saracia, frica, dezbinarea si sfidarea legilor rup legaturile sufletesti intre oameni. Au vorbit la portavoce si au scandat pana au ragusit tiganci infrigurate, obosite de la slujbe, ce povesteau disperarea in fata muncii epuizante si a salariilor de mizerie, a lipsei de siguranta si perspective pentru copii. Foarte activa a fost o studenta din aceeasi etnie, de o frumusete aparte, care s-a implicat in fiecare zi prin insufletirea celor prezenti prin dezbateri. La inceput era sceptica, debusolata, punea intrebari ironice dar pertinente. S-a sudat o camaraderie profunda, minunata intre sutele de oameni care am insistat sa fim zilnic in acelasi loc. Despre prietenii mei tatari sau turci nu mai are rost sa adaug decat ca a fost suficient sa dau un anunt pe facebook si in jumatate de ora ne strangeam mainile in strada.

In plus, a venit momentul si pentru tigani sa nu mai fie prostiti cu promisiunile unor lideri interlopi care ii vand pentru voturi. Si tiganii au de rezolvat o problema cu tradatorii: au prea multi lideri milionari si prea putine sanse la o viata normala in care pot deschide frigiderul fara sa se gandeasca la faptul ca depind de mila si cheremul vreunui vanzator de sclavi electorali.

DA, imi doresc sa vina acele autocare cu sute de tigani: vor da un semn de barbatie, omenie si demnitate sindicatelor ce interzic miilor de muncitori sa se alature revolutiei anticoruptie, sa scandeze impotriva somajului si pentru mariri salariale! Atunci cand lasitatea si dezbinarea romanilor ii ascunde in spatele televizoarelor care le distrug creierii cu toxinele redactiilor infiintate de securisti puscariabili, tiganii le pot aminti din fata administratiei ca au o tara de aparat! – Articol de Codrut Burdujan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *