Românul care a „invadat” Marea Britanie în 2014: Cum a ajuns să câştige 60.000 de lire pe an

victor-spirescu

La un an de la venirea sa în Anglia, Victor Spirescu a acordat un amplu interviu cotidianului Daily Mail, în care povesteşte cum a ajuns să câştige 60.000 de lire pe an, dar şi cât de mult duce dorul României.

Ajuns în Anglia în urmă cu un an, Spirescu a povestit întrun interviu pentru dailymail.co.uk cât de mult a muncit pentru a ajunge, astăzi, să câştige în jur de 60.000 de lire pe an. Acesta instalează acum conducte de aerisire în clădiri din jurul Londrei ţi câştigă între 250 şi 300 de lire pe zi.

”Victor are două calităţi care unora dintre britanici ler lipsesc: o dorinţă de a munci din greu, indiferent ce sarcină i se încredinţează, şi ambiţia de economisi bani”, notează jurnaliştii britanici, iar Spirescu adaugă: ”Oamenii spun că românii vin aici pentru a fura joburi de la englezi, dar asta nu este adevărat. Oricine îşi poate găsi de lucru în Anglia dacă este dispus să caute, dar poate că oamenii nu vor să o facă. Depinde de fiecare dacă vrea să stea acasă, să fie leneş, să vâneze beneficii. Nu mă deranjează, dar eu prefer să muncesc”.

Victor Spirescu a povestit în cadrul interviului cum a părăsit şcoala la 16 ani, cum a lucrat în România în construcţii sau a montat antene pentru o firmă de telefonie. La ultimul job, în satul Pelişor, era plătit cu echivalentul a 6 lire pe zi. Aşa că a acceptat fără rezerve când un prieten i-a spus că cineva le poate oferi amândurora joburi la o spălătorie de maşini, în Anglia.

”Am convins-o pe mama mea să-mi dea nişte bani pentru biletul de avion, şi am ajuns la Luton cu 40 de lire în buzunar. Am mers cu prietenul meu în Biggleswade, unde am împărţit, patru persoane, o cameră mică. Am muncit ca un sclav, a fost greu, în fiecare dimineaţă trebuia să sparg gheaţa din găleată, spălam între 80 şi 90 de maşini pe zi. După patru zile mi-a ajuns şi i-am spus şefului meu «Plec la Londra pentru a-mi aranja viaţa». Mi-a dat 60 de lire, banii pentru două zile şi nu pentru patru, cum îmi datora.

Dar am primit 500 de lire pentru un interviu la o televiziune şi cu banii ăia mi-am cumpărat un iPhone şi am început să-mi caut locuinţă şi loc de muncă. Am găsit o cameră mică, pe care am împărţit-o cu alţi doi şi am stat acolo câteva săptămâni până când mi-am obţinut permisul de muncă. Primul job a fost la un indian, montând conducte de aerisire, câştigam 65 de lire pe zi. Apoi am avut un job la o companie românească, montând geamuri duble, pentru 1.300 de lire pe lună. Dar cineva mi-a spus că aş câştiga mai mult la o firmă britanică şi aşa a fost, mi-am găsit un alt job plătit cu 2.000 de euro pe lună. Am lucrat o perioadă în construcţii într-o clădire din Bond Street, făcând tot felul de lucruri, zidărie, construirea de copertine de oţel, instalare de balustrade”, a povestit Victor Spirescu.

Acesta a mai spus că, în opinia sa, firmele din Anglia îşi tratează mai bine angajaţii decât firmele româneşti din Anglia. ”Companiile româneşti de aici sunt pe principiul «munceşte, munceşte, munceşte», în timp ce englezii te lasă să îţi mai iei şi câte o pauză”.

Din vara trecută, Victor s-a întors la montatul conducetlor de aerisire, de data aceasta pentru o companie britanică în regim self-employed, fiind plătit pe oră şi lucrând atât de mult cât este necesar. Munceşte cel puţin cinci zile pe săptămână, câteodată şase sau chiar şapte.

Viaţa în Anglia

La cât de bine câştigă, lumea s/ar aştepta ca Victor să locuiască într-un apartament somptuos, scriu jurnaliştii britanici. Spre surprinderea lor însă, românul împarte chiria unei case cu alte şase persoane. ”Când am aranjat să ne întâlnim la el acasă, am găsit o casă micuţă cu terasă în Newbury Park, Essex, pe care o împarte cu alţi şase români şi unde plăteşte o chirie lunară de 600 de lire. Casa lui Victor este, de fapt, o cameră cu pat dublu, dulap, o sofa second-hand şi un fotoliu. Patul are lenjerie cu modelul steagului britanic iar lângă part este aşezat un steag românesc”, scriu jurnaliştii britanici.

Ghinionist în dragoste

Dacă profesional îi merge foarte bine, viaţa Anglia nu i-a adus lui Victor Spirescu şi norocul în dragoste. Când a venit în Anglia, avea o relaţie cu Cătălina, o fată din România care i s-a alăturat în Marea Britanie anul trecut în luna mai. ”Nu mai suntem împreună. A venit şi şi-a găsit un job la spălat vasele, dar nu a mers. După trei săptămâni i-am spus să meargă acasă şi să-şi vadă de viaţă, nu mai vreau să mai stea aici. M-a stresat în fiecare zi în care a fost aici, mă suna de fiecare dată în timpul serviciului şi îmi spunea «Nu am bani, nu ştiu unde sunt, m-am pierdut, te rog vino şi găseşte-mă». În fiecare zi trebuia să o caut prin Londra”, povesteşte Spirescu.

Acesta exclude însă o relaţie cu o englezoaică, dat fiind comportamentul acestora. ”Am trei din patru fete din România care vor să fie cu mine şi vorbesc cu ele în fiecare zi, sunt speriat de fetele din Anglia. Nu mă înţelpegeţi greşit, englezoaicele sunt frumoase, au gene bune, dar se comportă complet diferit faţă de fetele din România. Sunt, ştiţi cum se spune, egale bărbaţilor”, spune Spirescu, care se declară şocat de ”cât zgomot fac”, dar şi de cât de mult beau tinerele din Anglia. ”Fetele beau atât de mult aici! Vineri seara, fetele sunt atât de bete, iar eu nu sunt de acord cu lucrul ăsta. Nu văd asta în România. Fetele din Anglia mă sperie. Mi-e dor de cultura din România, de tradiţii”, mai spune Victor Spirescu.

”Sunt un român mândru”

Deşi departe de ţară, Spirescu se declară mândru de naţionalitatea sa, şi mai spune că englezii au idei greşite despre români, şi că stereotipurile negative îl deranjează foarte tare. ”Suntem adesea puşi în aceeaşi oală cu ţiganii. Nu am nimic împotriva ţiganilor, Cătălina este ţigancă, dar avem o cultură foarte diferită. Sunt un român mândru. Percepţia vizavi de noi este extrem de negativă în Europa. Ştiaţi că insulina a fost descoperită de un român? Că stiloul a fost inventat de un român, la fel şi elicopterul? Căutaţi de Google! Mă deranjează felul în care suntem priviţi”.

Cu toate acestea, mai spune Victor, britanicii au fost în general primitori. A avut o siungură experienţă negativă. ”Eram într-un autobuz, vorbeam la telefon cu mama mea din Bucureşti. Un bărbat mi-a spus ”De ce nu vorbeşti englezeşte?, şi i-am răspuns că vorbesc cu mama mea, care nu ştie engleză, de aceea vorbesc româneşte. Bărbatul a început să mă înjure, dar ăsta a fost singurul moment neplăcut”, a povestit Spirescu.

Deşi economiseşte ”la sânge”, acesta spune că, de Revelion, şi-a permis şi un răsfăţ. A cumpărat 2 sticle de şampanie şi 20 de sticle de bere şi a mers în centrul Londrei pentru a sărbători împreună cu prietenii trecerea în noul an.

Spirescu a mai spus că intenţionează să mai strea trei sau patru ani în Anglia, apoi să se întoarcă în ţara pe care o iubeşte şi unde speră să se însoare cu o româncă şi să aibă copii.

Pe 1 ianuarie 2014, Victor Spirescu ţinea prima pagină a ziarelor britanice după ce a fost singurul roman care a ajuns să muncească în Anglia, în ciuda ”invaziei” anunţate de presa britanică. Întâmpinat la aeroport de zeci de jurnalişti, dar şi de parlamentari englezi, românul plecat să strângă bani pentru o casă a devenit vedetă peste noapte, fiind vânat în permanenţă de tabloidele din Marea Britanie.

Acestea şi-au trimis reprezentanţi şi în România, în satul Pelişor din judeţul Sibiu, acasă la prietena tânărului. Reporterii englezi au ajuns şi la Bucureşti, iar în presă a apărut o poveste în care o fostă iubită îl acuza de violenţă. Tânărul a dezminţit acuzaţiile, însă s-a văzut nevoit să plece de la primul său job din Marea Britanie, cel la o spălătorie auto. ”Era o presiune prea mare pe mine”, avea să declare Spirescu, legat de faptul că îl sunau zilnic zeci de jurnalişti, iar materiale despre el apăreau constant în presa tabloidă. – Articol preluat din ziarul Adevarul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *