Romanii = TIGANI, HOTI SI VAGABONZI in presa din Marea Britanie

rromania

Ziarele britanice i-au demonizat pe romani, prezentandu-i drept „tigani, hoti si vagabonzi„, dar i-au insultat mai putin pe bulgari in anul care precede ridicarea restrictiilor pe piata muncii, arata un raport recent.

Astfel, in presa din Regat, romanii au fost frecvent asociati cu infractiuni, in timp ce bulgarilor nu li s-au atribuit fapte penale, conform unui raport al Observatorului pentru Imigratie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatarile din presa din perioada 2012-2013, scrie Huffington Post.

Analiza cuprinde 4.000 de articole, scrisori si comentarii care mentioneaza romani sau bulgari, totalizand mai mult de 2,8 milioane de cuvinte.

Raportul arata ca presa i-a catalogat pe romani drept „un singur grup – tigani” de scandalagii, ziarele tabloide prezentandu-i ca membri ai bandelor, criminali, cersetori, hoti sau oameni care ocupa cladiri in mod ilegal.

Pe de alta parte, limbajul folosit pentru a descrie bulgarii a fost mai putin incisiv si imigrantii bulgari nu au fost asociati cu o problema sociala specifica.

Cercetatorii de la Oxford mai remarca si faptul ca jurnalistii britanici au utilizat un limbaj „emotional” atunci cand au scris despre imigratie, folosind cu regularitate cuvinte precum „valuri” sau „multimi” de imigranti.

William Allen, co-autor al analizei, a precizat ca „raportul este valoros deoarece ofera o perspectiva cuprinzatoare a modului in care ziarele nationale britanice au discutat despre romani si despre bulgari intr-o perioada cheie”.

Autorii studiului au analizat publicatii precum The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday si The Financial Times.

4 comments

  1. Am parerea ca este adevarat. Dac a vreti exemple va dau eu de aici dintr-un cerc inchis(Politie, Primarie, Armata).

  2. claudiu_costin

    Ar trebui sa se ia o pozitie ferma la nivel politic in Romania pentru discriminarea romanilor si mai ales pentru faptul ca suntem pusi in aceeasi oala cu tiganii. Cred ca cel mai bine ar fi sa le dam si noi cu tifla la strainii care vin in Romania.Sa-i ridiculizam si noi pe englezi si sa-i facem huligani chiar daca nu sunt suporteri din fotbal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *