“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATISOCIETATE

ROMANII SUNT PE ULTIMUL LOC IN EUROPA la capitolul inteligenta?

inteligenta

Românii se pricep la orice, dar totuşi nu ştiu mai nimic. Tot mai multe studii internaţionale scot la iveală faptul că cetăţenii români nu au cunoştinţe prea vaste în unele domenii. Mai nou, românii stau prost şi la capitolul inteligenţă.

Un studiu efectuat recent în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David.

„Suntem pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte Inteligenţa! Inteligenţa evaluată cu Testul RAVEN ? unul din cele mai riguroase şi mai utilizate teste de inteligenţă la nivel internaţional ? se referă la inteligenţa generală nonverbală (factorul G), adică la aptitudinea (1) de a opera simultan cu mai multe variabile complexe şi cu concepte mai abstracte care facilitează o mai bună rezolvare a situaţiilor cu care ne confruntăm şi (2) de a stoca şi reproduce informaţii”, notează Daniel David pe blogul său.

„Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora”, adaugă profesorul. Acesta nu precizează, însă, care este coeficientul mediu de inteligenţă al românilor şi nici ordinea actuală a ţărilor din clasament.

99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific

Un alt studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu circa două luni, a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios.

Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români (42%) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă.

Acelaşi studiu a relevat faptul că o treime din populaţia ţării noastre crede că laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa. Totodată, 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol.

Pe scurt, studiul scoate la iveală faptul că doar 1% dintre români au cunoştinţe serioase în domeniul ştiinţei. Un procent, faţă de 17%, în Franţa sau Germania.

Sondajul respectiv face parte din proiectul intitulat „Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării” (STISOC) şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.

Inteligenţa românilor, în cădere liberă

În urmă cu patru ani, un studiu similar – realizat de profesorul Richard Lynn (Universitatea din Ulster) – plasa România pe antepenultimul loc în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă al popoarelor europene şi pe locul 34 la nivel mondial. Cu un IQ de 94, România era atunci depăşită în clasament doar de Turcia şi Serbia. Germania se afla pe locul întâi, cu un IQ mediu de 107.

Deşi nu sunt formulate mereu în mod oficial, există câteva motive pentru care românii nu reuşesc să urce în topul inteligenţei. Unul dintre ele îl reprezintă sistemul educaţional precar şi mereu în schimbare, cu profesori slab motivaţi şi dotări inexistente ale şcolilor.

Un alt motiv l-ar putea reprezenta numărul foarte mare de români care au ales să emigreze în ultimii ani, în special în ultimii patru – perioada în care am coborât la coada clasamentului. Pe de-o parte, aceştia îşi lasă copiii la diverse rude sau cunoştinţe, care, de cele mai mule ori, nu au timp să vegheze asupra educaţiei lor. Pe de altă parte, printre cei care aleg să plece din ţară se numără tot mai mulţi cetăţeni cu un grad ridicat de inteligenţă. Aceştia părăsesc ţara în căutarea unui loc unde să-şi poată valorifica aptitudinile şi cunoştinţele.

VEZI SI: Harta IQ a Europei

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

47 comentarii

 1. Dacă ne-am raporta la voi,cei care observ că nu aveți altă preocupare decât să denigrați tot ceea ce este românesc pot spune că suntem la egalitate cu Burundi,Burkina Fasso,Mozambic si Ghana.Adică au rămas în Țară doar proștii, nu-i așa, stimabililor?Băi, ce studiu interesant!Ia să ne testăm măi, ciumafeților ca să vedem care-i mai "entelegent".Uite, eu sunt un român care se oferă cobai.Gâsiți voi măi saltimbancilor orice specimen din lumulița asta și hai să vedem care stă mai bine la mansardă.Dacă iese vreunul mai bine, aveți dreptate voi dară, monșer, dacă iese că je, sunt mai luminat, vă lăsați de măgăria asta de site și plecați domniile voastre cu un șut bine plasat în dosul de unde scoateți numai idei d-astea năstrușnice în Botswana cu tot cu ăi care vă plătesc ca să mâncați maro zi de zi despre POPORUL meu? Sau mai bine ar fi să puneți mâna pe niște unelte agricole și să băgați muncă măi, trântorilor că-i Țara pârloagă și așa ne-am săturat înalților domni să se arunce cu noroi în noi,pașnicii locuitori ai acestor meleaguri, încât o să uităm ferească michiduță de omenie și o să vă dăm drumul pe Dunăre să vă spele de spumele pe care le faceți la bot denigrând constant această nație…Halal!

  1. Cei care au scris acest articol sunt de fapt analfabetii care nu se pricep la nimic , daca le spui sa arate Romania pe harta habar nu au. Nu-i crede nimeni , mai ales noi romanii . In solda cui se afla acesti nenorociti? Ne-am saturat de atatia destepti care vin sa ne dea lectii dar ei sunt niste prosti de dau prin gropi. Afara cu ei. Romanii nu sunt prost ci din contra mulr mai destepti decat multi asa zisi ,,europeni'' , romanii se duc la ei si le fac toata treaba pentru ca sunt priceputi.

    1. he,he,he,asa o fi ca prea o spui cu foc,da te-ai uitat in jur pe strada,de guvern si parlament nici nu amintesc…

  2. Mulţi atotcunoscători din ăştia care scriu astfel de articole confundă inteligenţa nativă cu cumulul de cunoştinţe. Umblând mult prin ţară, mi-a fost dat să interacţionez cu fel de fel de oameni. Şi am observat că sunt mulţi inteligenţi cu 8 clase şi mulţi cu un IQ de sub 80, dar aveau facultate. Şi merg la pariu că dacă supun parlamentarii la un test de inteligenţă nu va ieşi o medie la IQ mai mare de 50. Să recunoaştem că 80 este un IQ de om normal. Şi nu numai parlamentarii ci întrega clasă politică şi pe cei din administraţia de stat. Unii confundă şmecheria şi tupeul cu inteligenţa nativă. Vorbesc cu oameni din toată lumea de pe toate continentele în direct şi rămân surprins cât de slab pregătiţi sunt. Am întâlnit mulţi realişti într-adevăr şi asta este un punct în avantajul lor. Şi apoi să nu uităm că indiferent ce coeficient de inteligenţă ai, dacă nu eşti curios să ştii ceva, nu vei învăţa niciodată nimic. Şi să-mi fie cu iertare dar mulţi cetăţeni europeni, cam 70%, sunt paraleli cu multe. Inclusiv cu inteligenţa. Pentru că posed inteligenţă, ştiu că aceasta te ajută să analizezi un fenomen cu ajutorul logicii. Ori să stai sclav la mâna mafiei mondiale finanţist bancare şi să fi fericit în condiţia te de sclav, nu denotă un IQ peste 30. Cum este vita fericită şi mulţumită?! Dacă are fân, apă şi grajd. Cum este mulţumit europeanul?! Dacă are un loc de sclavageală ce îi asigură mâncarea şi adăpostul, restul nu-l interesează.

 2. Inteleg ca," 99% dintre romani sunt analfabeti stiintific ". Concluzia care se impune e ca,populatia statelor vecine e compusa numai din savanti si oameni superpregatiti ??? Convingerea mea este ca, studiul este masluit GROSOLAN,cu intentia vadita de a ne denigra ca popor !!! La cati prosti am intalnit din alte tari ,si limitati- limitati de credeai ca-s veniti de pe alta planeta, pot spune ca acest studiu este o RUSINE !!!

  1. da ,da e zuper conspiratione antiromaneasca.Totusi daca iesi pe strada si-i auzi pe multice debiteaza tinzi sa dai dreptate autorului.

 3. Europenii 80%,inteligenta = PRAF.inventivitate=PULBERE,imaginatie=0,stiinta orice domeniu=SUPERLIMITATA.

 4. Intr-o comuna plina de babe, normal ca iti iese raportul asta, de 99% analfabeti stiintific.Sau poate ca a ales subiectii de studiu din reportajele "vax populi".
  Asta e un "studiu" al unui nemernic care are interes sa ne denigreze ca natie. Trist ca le permitem.

  1. aici ai dreptate cred ca de aici sau studiat baietii!! sa vina in spania sa traiasca doar 10 ani si sa vada ce de inteligenti sunt ei ,cred ca sunt pe locul1000 da lista asta nare decit 100.

 5. Două din chestiile de acolo sunt discutabile.
  – Conform teoriei geocentriste soarele se învârte în jurul pământului, iar conform celei heliocentriste pământul în jurul soarelui. Cea de-a doua teorie este cea cvasiunanim acceptată, însă nu avem certitudinea că este așa.
  – Orice om dus la biserică știe că diavolii există și că există oameni care pot scoate diavolii din oameni. Preoții!

  Acum dacă le spui adevărul te numesc analfabet.

  1. Bai Cristian, Mare dreptate ai, teoria heliocentrista nu a fost dovedita, nici nu avem sateliti in spatiu, si toate evenimentele astrologice le-am nimerit pana acum, cum ar fi eclipse solare.Totusi cred ca mai merita sa adaugi o teorie, e posibil ca pamantul sa fie plat.Clar inca e de discutat pe tema asta, oare care e cea adevarata. Daca afli sa postezi aici un articol, ca oricum vad ca apar doar articole foarte credibile aici, sa afle lumea.
   Eu cred totusi ca articolul prezentat este adevarat, si probabil au intervievat cam 10 persoane ca tine. Mi se pare foarte concludent.O sa im anunt toti prietenii de ce am citit aici.MULTUMESC.

   PS: Sincer e o porcarie articolul…nu postati doar de dragul de a posta. Nu are nici o relevanta, nu este mentionat esantionul, categoria de varsta, eroarea asteptata etc.Daca te duci in Vaslui(fara suparare vasluienilor) si intrebi 10 oameni dintr-o carciuma, care toata ziua muncesc pe camp si seara beau, care probabil au 2 clase…pai dasuntem 100% analfabeti stiintific.

   1. Dragos,..fàrà supàrare, de ce toti dar absolut toti asa zisi-i "docti", cind e vorba despre prosti, sàràcie, si analfabetism, isi indreaptà sàgetile veninoase, inspre zona Moldovei, si in particular tintele sint cei din Vaslui, si chiar Botosani !!! Dar nu crezi cà este prea mult spus cind chiar si tu faci referire la acesti nefericiti? Cu tot "profesionalismul " sàu, Ràzvan Anghelescu, in piperatele sale filmulete,Vax Populi, nu a reusit sà iasà din sfera prostiei regàtene, muntene, oltenesti, etc, etc, insà sint sigur cà dacà ar fi avut ocazia, ar fi fàcut-o !!! Uitati foarte repede si asta mà pune serios pe ginduri, cà cele mai mari personalitàti, oameni de culturà, s-au nàscut tocmai acolo unde voi aràtati cu degetul !!! Nu mà intereseazà cum ginditi voi, sau o bunà parte dintre voi, …insà cind vine vorba despre prosti sau analfabeti, orientati-và privirile spre alte zone, si puteti sà priviti chiar in jurul vostru, unde cu sigurantà veti gàsi ceea ce càutati !!! Stii treba cu "birna din ochi" !

   2. Nu avem cum sa stim ca se invarte Pamantul in juru la Soare daca era asa ar fi umblat lumea ametita pe strada de la invarteala are dreptate Cristian. Asta decat sa speculat de Soros si de Basescu cu elena Udrea ca sa prosteasca lumea si basistii fraeri il crede. Pamantul nu e rotund ca nu are cum sa fie din moment ce toata lumea sta pe el daca era rotund ar cadea in jos toata lumea de la polu sud, foarte simplu .
    Romanii e cei mai destepti de pe planeta pamant si cei mai smecheri de smecheri stie sa se descurce mai fura mai da un tun mai ia alocatie de copii se descurca.Care zice de romai ca e fraeri e platit de soros si de capitalisti ca sa ne faca de ras la lume.Toate inventile mari e facute de romani precum stiloul avionul si altele.

  2. Deci n-avem certitudinea ca pamantul se invarte in jurul soarelui?! Singura certitudine e ca diavolul exista?

 6. TOT continutul incepand de la titlu e comentariul tendentios si dezinformator al cuiva care e platit sa prosteasca cu cuvantul scris. Daca vreti sa vedeti de unde s-a pornit si ce a bagat "domnu" de la el cititi articolul original al lui Daniel David – https://danieldavidubb.wordpress.com/2010/09/19/s… – care prezinta niste probleme reale, dar care da si posibile solutii. In rest ce cititi aici e "curat-murdar".
  P.S. Dedicat "autorului" : Subsemnatul are mai putina carte decat tine si poate un IQ inferior, dar are mai mult in cap. Sic!

 7. de aia avem cei mai multi olimpici medaliati pe cap de locutor, brevete de inventii… astora cu 100% trebuie sa le aduni intreaga istorie sa faca cit noi intr-un an…

 8. cel sau cei ce au facut acest studiu, sa-mi suga pula, sa-i bag in pizda masii cu picioarele-nainte sa-mi bag pula-n gura lor, daca asa inteleg ei romanismul si romanitatea

 9. Dacă suntem cei mai prosti de ce suntem ca mînă de muncă buni la toate prin europa.Cine este indemînatic si descurcaret cu spirit practic nu poate fi chiar asa de prost.Că eu am văzut exemple de meseriasi europeni care dacă erau scosi din tipicul lor de muncă se pierdeau sau abandonau.Pe ce criterii a fost facut testul?Dacă ei ne consideră prosti si noi putem să-i considerăm la fel.Parcă valoarea umană este dată de măsurarea IQ-ului.Valoarea umană stă în primul rînd in capacitatea de a oferi dragoste si toleranță.Asta cu măsurarea IQ-ului face parte din arsenalul autodistructiv a stiintei dusă in directie gresită.

 10. Daca ar avea ei jumatate din inteligenta noastra ,,aia care au facut calculu sau studiu,,ar fi obtinut un rezultat corect.Aici in afara am vazut oameni cu studii superioare care nu stiu cit e 7 x 9,cred ca si astia faceau parte din oamenii astia cu studii superioare,la noi si copiii din clasa doua stiu raspunsul corect

 11. Mi se pare ca ne intoarcem la un soi de nazim ai carui victime vor fi romani in Europa. Ei sunt prostii continentului, dar la Microsoft a doua limba care se vorbeste printre angajati este romana, la inventii suntem printre primii, daca tinem cont de premiile pe care le castiga romanii in Elvetia, medicii nostri nu le fac sila nici sclifositilor de nemti si englezi etc, etc. Parca a inceput un nou nazism. Sau totul este rezultatul campaniei rusesti impotriva Romaniei, inceputa pe vremea lui Ceausescu?

  1. Din pacate povestea cu a doua limba la Microsoft este doar o …poveste, caci daca ar fi asa , ar fi doar a treia limba dupa Engleza si Hindi/Urdu (care in principiu e aceiasi limba , scrisa doar cu caractere diferite) .Cei mai multi straini la Microsoft sint Indienii si Pakistanezii , nicidecum Romanii !!! Va vine sa credeti sau nu, India si Pakistanul dau ora exacta in IT-ul planetei , Romania e pe undeva pe acolo, in virf , probabil in primele 10 tari , dar in nici un caz pe locul 2 !!!! In privinta inteligentei popoarelor , nu pot decit sa va spun ca am lucrat 1 an cu Italieni in Kazakhstan si pot sa va spun caci, italienii ca indivizi sint la ani-lumina fata de Romani, unii-s chiar in Epoca de piatra ca inteligenta. E drept ca NU toti, ci doar vreo 60% din cei pe care i-am cunoscut acolo !

 12. De proști nu duce lipsă Evropa. Deloc! Pentru a reuși sa faci sclavi din oameni in era informaticii trebuie sa le reduci nivelul de inteligență și să le pară foarte greu și neatractiv învățatul. Dar cum să faci asta? Păi…facem învățatul o chestie scârboasă (profesori abjecți, manuale doar scrise și întortocheate, asocierea învățăturii cu stressul și teroarea, note mici, suplicii, frustrări, mediu impropriu). În completare vine mass media, cu emisiuni imbecilizante, cu teme atent selecționate ca să modifice percepția despre lume și problematică în special a generației tinere și foarte tinere. Ați observat deja că-n ultimii ani informația autentică, educația de calitate, sanatatea, produsele bio, etc au devenit scumpe și inaccesibile marii majorități? Desigur tot acest dezastru n-ar fi posibil fără concursul nostru. Resemnați, cuminți, obedienți și … cu jenă trebuie să recunosc -… adesea slugi înnăscute romănii decât să-și facă curat în propria ogradă a preferat să-și ia lumea-n cap și să plece cât văd cu ochii. Cu un mic efort vom observa că mass media prezinta preponderent doar chestiuni negative, deviante, profund anormale. Culmea, asemeni manifestărilor din mass media ne apare și clasa politică. Dar fiți siguri de un lucru: Nu-s așa proști cum par, ei de fapt fac parte dintr-un program atent pus la punct de demotivare și de anulare a oricărei dorințe de a trăi în acest teritoriu a românilor. Ne putem învinovăți pentru asta? Doar pe jumătate de acum, că mulți dintre noi sunt rezultatul mediului viciat de secol 16 în care trăim… Așa că vorba lu' ION: Dacă suntem cei mai proști poate avem și pendula cea mai mică. Sau cel puțin asta e ceea ce se vrea să credem despre noi. Dacă deschidem ochii și inchidem tembelizorul e posibil să vedem și altceva…

 13. Exista o maxima recunoscuta : " NIVELUL DE TRAI A UNUI POPOR ESTE DIRECT PROPORTIONALA CU NIVELUL LUI DE INTELIGENTA" ..Numai ca la noi …POPULATIA INTELIGENTA ESTE CU BUN SIMT SI LIPSITA DE TUPEU , IAR CEI CU TUPEU ..considerat un factor volitiv psiho-motric … SI CU INTELIGENTA LIMITATA AJUNG SA-I CONDUCA PE CEI CARE-S CU ADEVARAT DESTEPTI !!!…

 14. Exista o maxima recunoscuta : " NIVELUL DE TRAI A UNUI POPOR ESTE DIRECT PROPORTIONALA CU NIVELUL LUI DE INTELIGENTA" ..Numai ca la noi …POPULATIA INTELIGENTA ESTE MINORITARA ,CU BUN SIMT SI LIPSITA DE TUPEU , IAR CEI CU TUPEU ..considerat un factor volitiv psiho-motric … SI CU INTELIGENTA LIMITATA AJUNG SA-I CONDUCA PE CEI CARE-S CU ADEVARAT DESTEPTI !!!…

 15. Oare cine-i vinovat pentru scaderea IQ-ului romanilor? Nu cumva domnii aia 583 ,care desi au dat o lege prin care invatamintului ii revin 6%din pib ? Lege pe care n-au respectat-o nici o data? O vina pentru tembelizarea romanilor o poarta si ziarele si televiziunile deoarece promoveaza tot felul de dama siliconate ,cocalari si manelisti .Despre ce inteligenta romaneasca sa mai vorbim daca un fost ministru al educatiei Remus n-a stiut ca Romulus si Remus intemeietorii Romei au fost alaptatide o lupoaica nu vuple cum a spus dobitocul acesta . Cum sa ai oameni din ce in ce mai inteligenti ,cind clasa politica in asa fel guverneaza si promoveaza incultura si prostia incit cei mai inteligenti tineri sint nevoiti sa plece din tara .Anual ne pleaca medici ,ingineri si multi altii despre care vom auzi peste ani la stiri ca cutare roman din cine stie ce tara a facut o anumita inventie sau descoperire stiintifica ,dar ceea ce uita sa ne spuna la tv este ca acel roman de fapt nu mai este cetatean roman ci numai de origine romana . Trist dar adevarat ,macar din 4 in 4 ani inainte de-a vota ginditi-va bin und puneti stampila

 16. Nu merită atentie…valoarea umană nu constă în această evaluare.Poti fi prost dar iubit sau prost si să iubesti. Exemplu Forest Gump!!!

 17. Uitati-va la filmul Forest Gump si concluzia este că ce ne face valorosi este dragostea.Dragostea propulsează Omenirea înainte nu inteligenta…

 18. Acest articol a apărut cu câteva luni în urma pe net ,denigrînd românii.
  Dacă italienii,un popor cu un procent mare de semianalfabeți are 101 și īn același timp românii abia 93 ……….
  Ce ciudat ,am cunoscut profesorii italieni care nu știu poziția geografică a României.
  Am cunoscut cetățenii italieni care nu cunosc punctele cardinale.
  Să mai continui ?
  Am multe exemple de acest gen," inteligența italiană " , la aceasta fac referire.
  Articol și sondaj de 2 bani.

 19. pai chiar foloseste nivelul de inteligenta la un popor?nu cumva nivelul de cultura, bun simt, nivelul de solidaritate, de dragoste fata de aproapele !la ce ajuta stiinta multa daca dragoste nu este!Om fi noi multi, fara prea multa cultura gen. Sa nu uitam ca am trait intr-un lagar comunist care ne-a indobiocit! nu avem /-n-am avut resursele financiare, si democratia de care au beneficiat alte popoare! n-am avut inlesniri ca altii!. Cu toate acestea, doar dac-n trebi un roman cu 4 clase ,poate, lucruri elementare nu le stie, si-l intelegi oarecum! dar ce te faci cu politicienii a acestor popoare inteligente, culte ,educate , civilizate care provoaca genocidii. militare, economice, culturale, politice!

 20. Pentru toti cei Idioti care cred ca romanii mai reprezinta ceva pe undeva,in afara de cartierele suburbane de Bucuresti,le reamintesc faptul ca la asa-zisele' 'olimpiade' 'internationale pe care le tot promovati cu obstinatie,nu participa decat oameni din vreo 3-4-5 tari…..Asa ''reusim'' sa fim pe locuri fruntase,fata de perioada de acum 20-25 de ani,cand participau cel putin 30-40 de tari….Si mai ''reusim'' sa fim si foarte religiosi,evlaviosi,de-a dreptul habotnici,cand bine se stie faptul ca un popor,cu cat este mai religios,cu atat e mai inapoiat si mai prost…Pupatorii de moaste din plastic sunt peste tot.Nici macar sapun nu se mai poate face din voi,cristosul mamilor voastre de inapoiati religiosi,ramasi la nivel de secol 16…Istoria imi va da dreptate,de altfel cred ca voi omori cu mana mea multi credinciosi ortodocsi,lua-i-as in pula de cretini!!!!!

 21. Suntem un popor de oameni inteligenti, culti, desptepti. Numai Superlative meritam. Dar am si eu o intrebare? Daca suntem atat de destepti de ce nu suntem in stare sa valorificam resursele tarii bogate in care traim, ca sa o ducem mai bine? de ce nu suntem in stare sa sa ridicam si noi la nivelul celorlate tari in ceea ce priveste prosperitatea? de ce nu am fost in stare timp de 20 de ani sa ne guvernam tara cum trebuie si sa o administram competent? De ce nu reusim sa asfaltam drumurile, sa facem un sistem de canalizare la sate si mai stiu eu ce? Ca doar suntem cel mai destept popor din istorie, unii spun chiar ca suntem stramosii romanilor(!). Si ma mai intreb infiorata daca nu cumva au dreptate cei care au facut aceste studii. Dar aceasta intrebare imi permite mie sa descoper unde e problema, imi tine mintea deschisa. Pe cate vreme autosuficienta romanului care afirma ca toti sunt prosti numai el e destept, toti mint, toti au ceva impotriva noastra, nu-l va lasa niciodata sa priveasca obiectiv lucrurile si ii vor impiedica progresul. Pana una alta, multe dintre comentarii, modul de exprimare si modul in care pun problema cei care le-au facut, redau cu fidelitate masura inteligentei celor care le-au scris. Sper ca nu a intregii natiuni. tot mai sper ca acest studiu e o farsa.

 22. Sunt curios ce coeficient de inteligenta are reporterul care a scris rahatul asta de articol. Sincer personal cunosc 3 persoane cu iq peste 150, din acelasi oras, care nu are mai mult de 50000 de locuitori.In Romania cred ca nivelul de inteligenta este cu mult mai mare decat in restul Europei. Este de ajuns sa mergi pana in Silicon Valley si sa vezi ca a doua limba vorbita acolo dupa engleza este romana. :)))))))))))))) Deci … nu mai este nevoie de alte exemple.

 23. Ba gunoaielor nu va este rusine sa spuneti ca Romanii sunt pe ultimul loc in europa la inteligenta sugacilor de pule ce scrieti asa ceva bulangiilor

 24. 93 puncte?! Romanii nu au nici 18 pucte la orice test de inteligenta! Prostii Europei sim lumii intregi, paduchiosi si rapanosi, anafabeti dar ciorditori, au speriat Europa cu furturile !!!!
  Daca aveau un dram de minte dadeau ei tot petrolul Romaniei pe o redeventa anuala de 98.000 de euro?! nici cit scoate OS SINGURA SONDA INTR-O SINGURA ZI? Dadeau ei TOT AURTUL ROMANIEI, tot cuprul uraniul, wolframul, etc?! Pe doua parale chioare?!
  Distrugeau ei industria de 50-60 de miliarde euro s-o vinda la fier vechi?! Se imprumutau 50 de miliarde de euro ca sa-i fure guvernantii pe lucrari publice inchipuite, pe poduri inexistente, pe diguri rupte si autostrazi de 30 miliarde euro pe km neincepute inca desi banii i-au platit de peste 14-15 ani?!

  Cum poti numi o astfel de populatiune?

 25. Sunt absolut convins ca romanii sunt cei mai prost crescuti din europa (de la granita cu prutul spre vest). Iar 80% din romani sunt efectiv prosti , in sensul general

 26. Sunt din cluj
  eu am un iq de peste 150..am dat 4 teste diferite..am obtinut 151,156,154,153..in medie 153…
  mi-am schimbat scrisul la 9 ani si am fost pedepsit de invatatoare…mi-a scris alcineva a spus…
  am invatat engleza auzind televizoru,spaniola vorbesc fluent, scriu..in 6 luni ,inteleg orice limba asociata cu limba latina.
  sincer cu toata stima…esti sub medie..;)
  nu suntem cei mai prosti…cunosc cel putin inca 10-15 persoane cu iq peste 120,cu care pot rationaliza …
  ah…am 10 clase…vin dintr-un mediu defavorizat…ghici ce….inteligenta nu tine numnai de scoala…ci si de educatie.

 27. Locuiesc Si muncesc de 3 ani in UK dar prosti mai mari că aici nu am intalnit in 36 de ani traiti in Romania.
  Tocmai faptul va Romani sunt mai isteti m a făcut sa fiu mândru din ce in ce mai mult de Tara mea.
  Sondajul asta nu e decât o denigrare .

 28. Si totosi ,daca e asa? Din punctul meu de vedere asa e.Voi ca parinti va plange-ti tot timpul ca profesorii ii traumatizeaza pe copii vostri punandu-i sa invete.Asa ca asta e rezultatul. Aveti niste ''odoare'' proaste ca noaptea.

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.