Romanii, mai saraci ca bulgarii si ungurii – Pe ce loc ne aflam in clasamentul global al averilor financiare

Romania se afla pe locul 42 in clasamentul mondial realizat dupa averea financiara acumulata de fiecare locuitor.

Allianz a dat publicitatii cea de a 4-a editie a raportului Global Wealth Report, o radiografie a evolutiei acumularii de active financiare (conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, plasamente, investiti directe etc.) si a datoriilor gospodariilor pentru un numar de peste 50 de tari (intre care si Romania) si la nivel individual (per capita).

In ceea ce priveste valoarea acumularii de active financiare nete per capita din Romania, acestea se situau, la sfarsitul anului 2012, la 2.330 euro, cu aproape 27 de procente sub nivelul maxim inregistrat in anul 2007 (de 3.186 euro/locuitor).

„Romania arata o recuperare anevoioasa dupa scaderile abrupte ale activelor financiare din 2008 si 2009, spre deosebire de majoritatea tarilor din ECE. Este de remarcat faptul ca, la nivelul regiunii ECE, valoarea activelor financiare nete ale gospodariilor in 2012 este deja cu circa 40% peste nivelul de varf anterior inregistrat in 2007, inaintea crizei”, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

In clasamentul care evalueaza situatia acumularilor de active nete in 52 de tari, cu o valoare medie a „averii” financiare de 2.330 euro per locuitor, Romania ramane pe locul 42, inaintea unor tari precum Turcia, Rusia, Ucraina, Argentina, India sau Tailanda, dar destul de mult in urma chiar si fata de tarile din Europa de Est.

Astfel, un bulgar avea active financiare nete de 4.460 euro, un slovac de 5.000 euro, un polonez – 5.221 euro, un ungur de 4.534 euro. Un ceh detinea o avere financiara de aproape 10.100 euro, in timp ce un sloven acumulase active nete de 12.258 euro.

Clasamentul pe tari

Conform publicatiei, activele financiale globale au ajuns, la sfarsitul lui 2012, la un nou nivel record, de 111 trilioane de euro, indicand o crestere (2012 fata de 2011) cu 8,1 procente.

Cresterea a fost sustinuta, in principal, de evolutia pozitiva a pietelor de actiuni, care a determinat majorarea valoarii activelor detinute sub forma de actiuni cu un procent de 10,4% in 2012.

Si depozitele bancare au inregistrat o crestere, cu 6,7%, insa (spre deosebire de plasamentele in actiuni) dinamica este pusa pe seama intrarilor de bani noi in sistem, in contextul in care dobanzile extrem de reduse au eliminat posibilitatea de crestere automata, din dobanzi, a valorii plasamentelor in depozite.

La nivel global, structura activelor financiare brute ale populatiei era distribuita relativ echilibrat pe trei categorii: valori mobiliare 36%, depozite bancare 32%, polite de asigurari si fonduri de pensii 30% (2% reprezentand alte tipuri de active financiare).

Romania nu a tinut pasul cu aceasta dinamica, inregistrand in 2012 (la fel ca si cu un an inainte) o crestere firava a activelor financiare brute de numai 0,5%. In paralel, si datoriile private practic au stagnat (+0,2% in anul 2012).

In acest context, activele financiare nete (active financiare brute minus datorii) au crescut cu doar 0,6%, lasand inca Romania la coada clasamentului ce surprinde dinamica Europei Centrale si de Est (ECE).

C.P.

Sursa: Ziare.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.