“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Românii din strainatate, obligați să justifice orice sumă peste 1.000 de euro trimisă în țară! În caz contrar, banii vor fi confiscaţi

wu

Românii din strainatate vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă care depăşeşte 1.000 de euro trimisă în țară, aceeași obligaţie urmând a avea și cel care primește banii. În caz contrar, se poate ajunge la confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

Proiectul a fost iniţiat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, organism compus din reprezentanţi ai mai multor ministere.

Documentul se numeşte LEGE pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Proiectul de lege din 31 ianuarie publicat pe site-ul ONPCSB prevede, la capitolul III – Obligaţii de raportare, Secţiunea 2 – Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele:

“Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.”

De asemenea, este prevăzută şi o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care acestea să raporteze informaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

“Art, 7 (7) Raportul pentru tranzacţiile prevazute la alin. (1), (3) şi (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, iar 11 raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declaraţiei conform Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau la ieşirea din Uniune, deţinute de acestea la intrarea sau ieşirea din Uniune, conform unei metodologii aprobată prin ordin al preşedintelui Oficiului”, se arată în proiect.

La capitolul IV – Măsuri de cunoaştere a clientelei, art. 10 (2) se arată:

“Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) (fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro”.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi între 25.000 şi 150.000 lei.

“Capitolul X – Răspunderi şi sancţiuni, art. 43 – (1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală. (2) Pentru persoanele fizice, contravenţiile prevăzute la alin.(1) lit. a), d) şi f) se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei”.

Liberalii acuză Guvernul că vrea să confiște acești bani
Opoziția acuză majoritatea PSD-ALDE că dorește să confiște acești bani.

“În acest moment, la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor există un proiect de lege care te afectează direct pe tine. De acum încolo, dacă trimiţi bani în România, orice sumă peste 1.000 de euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. (…) Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiţi bani în ţară sau dacă mai trimiţi bani în ţară.

Şi ai grijă, anunţă-i şi pe cei de acasă şi anunţă toţi românii, ca să ştie şi ei ce li se pregăteşte în ţară”, a anunţat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, deputatul liberal Florin Cîţu.

Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că acest proiect trebuie analizat cu o foarte mare atenţie.

“Vorbim de miliarde de euro. Este vorba despre oamenii care muncesc în străinătate şi trimit bani acasă. O să mă uit cu atenţie peste aceste propuneri pentru că nu cred că România este ţara care nu a transpus un act normativ. Dar trebuie să vedem de ce nu au făcut-o.

Nu cred că cei care trimit bani acasă întreţin acte teroriste. Ei îşi întreţin familiile”, a spus Teodorovici la Antena 3.

ONPCSB spune că suma care trebuie justificată de români este de 2000 de euro
Într-o adresă trimită Observator.TV, ONPCSB susţine că proiectul este necesar “având în vedere obligaţiile ce revin României ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană”.

Astfel, spune ONPCSB, “se impune transpunerea în legislaţia internă a Directivei UE 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanţării terorismului”.

“Această obligaţie a fost coroborată cu evaluarea riscurilor de spălare a banilor şi finanţarea terorismului în domeniul transferurilor de fonduri (transferuri de credit, debitări directe, remiteri de bani, transferuri efectuate utilizând un card de plată, un instrument de monedă electronică sau un telefn mobil) care sunt foarte mari”, susţine Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor.

Astfel, “în urma unei evaluări efectuate s-a statbilit ca majoritatea sumelor trimise prin sistemele de transfer fonduri se situează în jurul sumei de 1.000 de euro sau echivalent şi pentru a nu creşte în mod artificial volumul raportărilor, s-a agreat faptul ca pragul prevăzut la art.7 alin.5 din proiectul de lege să fie majorat la 2.000 de euro sau echivalent”.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.