Românii care muncesc în străinătate vor trebui să plătească în România. Vezi aici ce vor fi OBLIGAŢI să facă

Sfera de aplicare a contribuțiilor sociale pentru pensii și pentru sănătate este extinsă în noul Cod Fiscal. Deși mulți români achită deja aceste dări pentru anumite forme de venit, în viitor vor trebui să le mai plătească și pentru celelalte venituri încasate, scrie evz.ro.

De la anul, contribuția la sănătate va fi achitată și de românii care muncesc în străinătate, dar au rezidența în România. Prevederea apare în noul Cod Fiscal.

Concret, în noul act normativ se menționează că vor achita contribuția la sănătate toți cei care sunt rezidenți în România și nu o achită în prezent. Nu este cazul celor care constituie excepții de la plata acestor contribuții. Automat, prevederea se răsfrânge și asupra celor care realizează venituri în străinătate, dar și asupra acelora care nu înregistrează nicio formă de venit în România.

1234

„Și până acum cei care realizau venituri în străinătate și aveau rezidență în România erauobligați să depună declarațiile și să achite impozit pe venit și chiar, în unele cazuri,contribuții la sănătate pentru aceste venituri. Însă, acum prevederea se va răsfrânge asupra tuturor celor care realizează venituri și au rezidență în România”, a explicat pentru evz.ro Adrian Bența, consilier fiscal.

Mai mult, din 2017, această contribuție se va achita chiar dacă unele persoane o plătesc deja pentru alte tipuri de venit. Astfel, de exemplu, dacă în 2015 și 2016 pentru veniturile din dividende nu se plătește contribuție la sănătate de către acei români care achită contribuția pentru alte forme de venit, din 2017 lucrurile se schimbă.

Indiferent că se plătește contribuția la sănătate deja pentru alte tipuri de venituri, aceasta va fi achitată și pentru cele provenite din dividende. „Nu înțeleg de ce trebuie achitate aceste contribuții de două ori, atâta vreme cât nu beneficiezi de servicii în plus în cadrul sistemului sanitar”, a comentat un analist financiar. Totodată, de abia din 2017 contribuția la sănătate va fi plafonată la nivelul aceleia datorate pentru cinci salarii medii pe economie.

În prezent, dacă o persoană achită deja contribuții la pensie pentru un anumit venit, nmai trebuie să le plătească și pentru contractul pe care îl are ca persoană fizică autorizată. Această prevedere dispare de anul viitor, iar pentru aceste contracte de PFA se va achita minim o contribuție de 10,5% din venitul net. Pentru a avea și în cazul contractului de PFA o contribuție întreagă la pensie, se va plăti încă un procent de 15,8% din venit. Contribuția este plafonată superior la nivelul aceleia datorate pentru cinci salarii medii pe economie, pe lună. (sursa: online report)

VEZI SI: ALERTA! „Refugiatii”, adica INVADATORII, au navalit in Romania, prin Timis. Unde au fost prinsi si ce le-au cerut politistilor de frontiera?

3 comments

  1. Extraordinar cat de idioti si handicapati aduc legile acestea…..este perfect clar ca nimeni nu va plati acest lucru cine lucreaza in strainatate…..nu va depune o declaratie ca nu va fi prost sa spuna ca a lucrat si a castigat niste bani pe care aduce acasa sa investeasca in tara asta tampita. Si va minte despre locul lui de munca si si despre venit, de ce sa zica adevarul nu inteleg, statul nostru frumos ne-a invatat si ne-a obligat sa mintim, sa furam si sa smecherim ceva si acum vrea sa ne invete dreptate si loialitate? Eu cred ca toata lumea ar trebui sa fie cat mai corupt posibil ca sa ne aduca legi ca si pentru sclavi, poate atunci vom avea curaj sa dam cu bata in senatori nostri grasi si retardati.

  2. tampenii scoase de un jurnalist imbecil…romanii care muncesc in stainatate toti au rezidenta in tara unde muncesc.

  3. da…cenzurati-l…ma rog…tot bou este ala care a scris articolul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *