ROMÂNII CARE AU ACEASTĂ GRUPĂ DE SÂNGE SUNT MAI EXPUȘI LA CORONAVIRUS. ULTIMA DESCOPERIRE A CERCETĂTORILOR

Încă din startul pandemiei de coronavirus, oamenii de știință au început studii complexe dorind să afle ce persoane sunt mai predispuse la virus, dar și cum funcționează acesta ca într-un final să dezvolte un vaccin. Una dintre cele mai importante descoperiri este legată de grupa de sânge.

La început, cercetătorii din Wuhan și Shenzen au fost primii care au concluzionat că cei care au grupa de sânge A, prezintă un risc ridicat de a contacta noul virus, mai mare decât ceilalți.

De partea cealaltă, se aflau cei cu grupa de sânge 0, care ar avea o imunitate mai ridicată în fața COVID-19. Studiul întreprins a fost realizat pe un eșantion de 2200 de pacienți, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie.

Apoi, și cercetătorii nemți au întărit și ei această ipoteză, publicând în New England Journal of Medicine o lucrare, aparținând Universității din Kiel, care arată că persoanele care au grupa A se pot îmbolnăvi mult mai ușor de coronavirus și mai mult decât atât, pot dezvolta simptome puternice. Studiul lor s-a bazat pe analiza a 1610 persoane aflate la terapie intensivă în Italia și Spania.

Teorie la polul opus
Pe de altă parte, oamenii de știință de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital contrazic această ipoteză, însă și susțin că grupele de sânge nu ar avea niciun impact în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Studiul lor a fost publicat în urmă cu aproximativ o lună.

”Studiul publicat săptămâna aceasta ar putea contracara o parte din informațiile apărute anterior. Am arătat print-o analiză detaliată că nu avem niciun motiv să credem că grupa de sânge ar putea influența severitatea infecției, pe care am definit-o ca necesitând intubare sau ducând la deces”, a spus Dr. Anahita Dua, coordonatoarea studiului, citată de CNN.

Cei cu grupa A nu au de ce să se sperie
Un alt medic, specialist în boli cardiovasculare și farmacologie, Prof. Dr. Sakthivel Vaiyapuri, de la University of Reading, Marea Britanie are un alt punct de vedere.

„Cei care au grupa de sânge A nu trebuie să se alarmeze, la fel cum nici cei cu grupa de sânge 0 nu trebuie să fie prea relaxați. Din datele pe care le avem până acum, grupa 0 pare a avea un ușor efect protectiv, însă nu pare a fi foarte relevant. Mai avem foarte multe variabile de analizat până putem publica ceva cert”, a spus Dr. Vaiyapuri.

Acesta, împreună cu cei de la Universitatea Thi-Qar din Irak, desfășoară în prezent un amplu studiu, pe 8.000 de persoane, pentru a vedea dacă există vreo legătură între grupa de sânge și severitatea simptomelor coronavirozei, dar până în prezent nu au tras o concluzie clară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *