România, sub jug străin. Companiile internaționale cer miliarde de euro despăgubiri de la stat
Ministerul Finanțelor cere mai mulți bani pentru casele de avocatură
Ministerul Finanțelor a solicitat alocarea unei sume suplimentare de peste 40 milioane de lei pentru plata caselor de avocatură care ne reprezintă la curțile de arbitraj internaționale. În prezent, România este asaltată de cereri de arbitrare în cauze cu pretenții de despăgubiri ale companiilor internaționale care cumulează miliarde de euro. Cele mai multe plângeri au la bază Carta Energiei, care conține prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic.
România plătește bani grei caselor de avocatură internaționale pentru a se apăra împotriva avalanșei de plângeri la tribunalele de arbitrare, prin care companiile străine cer miliarde de euro despăgubiri pe motiv că nu și-au putut maximiza profiturile.
Potrivit Ministerului Finanțelor, în prezent sunt în curs de desfășurare nu mai puțin de 10 proceduri de arbitraj internațional împotriva țării noastre. Printre acestea, se numără Plaza Centers N.V împotriva României, în care valoarea despăgubirilor solicitate de reclamant este de aproximativ 368 milioane euro, Aderlyne Limited împotriva României, cu despăgubiri solicitate de reclamant de aproximativ 151,4 milioane euro, Clara Petroleum Ltd împotriva României, în care se cer despăgubiri de aproximativ 62,5 milioane euro, precum și Kelag-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft și alții împotriva României, care cer României despăgubiri de 48 milioane euro.
Totodată, pe rolul tribunalelor de arbitraj internațional se mai află dosarele Fin.Doc & Alții (care reprezintă mai multe firme străine) împotriva României, în care se solicită despăgubiri de circa 256 milioane euro, Ep Wind Project Six Ltd împotriva României, cu despăgubiri de 183 milioane de euro, Petrochemical Holding GmbH (PCH) împotriva României, în care se cer 887 milioane de dolari, și Nova Group Investment împotriva României, cu 330 milioane de euro despăgubiri. Pe această listă apar și Gabriel Resources și Gabriel Resources (Jersey) împotriva României, care cere nu mai puțin de 6,7 miliarde de dolari, dar și Jak Sukyas şi Edward Sukyas împotriva României, cu 2 miliarde de dolari despăgubiri.
Una caldă, una rece
Pentru a justifica plățile caselor de avocatură, Ministerul Finanțelor a făcut o trecere în revistă a litigii internaționale investiționale în cazul cărora a fost pronunțată o hotărâre arbitrală. Astfel, în dosarul The Rompetrol Group N.V împotriva României, în care se solicitau 185 milioane de dolari, nu a fost acordată nicio despăgubire. Decizii în favoarea României au mai fost acordate în dosarele societății italiene FIN.CO.GE.RO. SPA, care solicita 300,9 milioane de euro, Alverley Ltd și Germen Properties Ltd., cu pretenții de 200 milioane de dolari, și EDF (Services) Ltd., cu pretenții de 93 milioane de dolari.
În schimb, în dosarul arbitral Ioan Micula şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L. împotriva României, tribunalul a decis acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro. De asemenea, în dosarul arbitral LSG Building Solutions GmbH & alții împotriva României, pentru prejudiciile pe care le-au suferit ca urmare a încălcării de către România a art. 10 alin.(1) din Tratatul Cartei Energiei, tribunalul a obligat la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 01.01.2022, la care se adaugă 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare.
Se lucrează și în dosarul Pfizer
Pentru dosarele deja primite de Ministerul Finanțelor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și contractele noi, printre care și Pfizer, s-a cheltuit, cu casele de avocatură, suma de 2.963 mii lei, susține Ministerul Finanțelor.
”Pe parcursul anului 2024, față de bugetul estimat inițial, casele de avocatură au solicitat cheltuieli suplimentare, în cuantum total de 17.898 mii lei. Considerăm că este necesară majorarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu suma de 43.968 mii lei, reprezentând pe de o parte, încheierea de noi acorduri de finanțare cu case de avocatură, altele decât cele cu care Ministerul Finanțelor are încheiate relații contractuale, pentru reprezentarea MF în instanțele internaționale, ca urmare a finalizării procedurilor de achiziție publică”, se arată într-o Hotărâre de Guvern adoptată de Executiv în ultima ședință.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: