Romania sub COD GALBEN si PORTOCALIU de ploi torentiale, vijelii si grindina

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări, una de cod galben și una cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, care intră în vigoare miercuri, 19 mai, și sunt valabile până vineri, 21 mai.

Conform meteorologilor, va fi cod galben de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată în Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali.

Astfel, de miercuri de la ora 17:00 şi până vineri la prânz, vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Harta zonelor vizate de avertizările meteo de cod galben și cod portocaliu, până pe 21 mai, ora 11.00

De asemenea, în acelaşi interval în Banat și Crișana, precum și în zona de munte vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40-50 l/mp și izolat 70 l/mp.

La altitudini de peste 1700-1800 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm. În prezent, 11 judeţe din România se află sub cod galben de vijelii.

Sursa: libertatea.ro