ROMÂNIA, SUB ATENȚIONARE COD GALBEN DE PLOI ȘI NINSORI

cod-galben-de-ploi-frig-i-ninsori_439715

ANM anunță ploi, frig și ninsori în zilele ce urmează. Acestea vor fi însoțite de o scădere bruscă a temperaturilor.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări cod galben de frig, ploi și ninsori cu acoperire în aproape toată țara.

Prima avertizare meteorologică este valabilă de sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 16:00 și până duminică,11 octombrie, la ora 10:00. În această perioadă, ploile se vor accentua și se vor extinde în partea de sud a țării. În nordul Munteniei, în Banat și în Oltenia, cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp, iar pe arii restrânse, în special în Carpații Meridionali și în Munții Banatului, acestea vor ajunge la peste 40 l/mp. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la peste 1800 m vor apărea lapovița și ninsoarea. Totodată, în sudul și sud-vestul României, se vor înregistra și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 50 km/h. Pe creste cât și în sudul Banatului, vântul poate depăși chiar 70 km/h.

Citiți și:  ALERTA ANM: Vine urgia! COD GALBEN de ninsori și vânt din această seară. Zonele afectate

Cea de a doua atenționare pe care meteorologii au emis-o intră în vigoare duminică la ora 10:00 și se va încheia luni, la ora 18:00. În zilele menționate, precipitațiile abundente vor fi prezente în toată țara iar cantitățile de apă vor depăși pragul de 25 l/ mp, în zonele de munte și în jumătatea sudică ajungând până la 50 l/mp. ANM informează că în zona Carpaților Orientali, ploile vor fi înlocuite cu ninsori. De asemenea, lapovița și ninsoarea își vor face apariția și în jumătatea de nord a Moldovei, în zonele montane înalte și temporar în estul și sud-estul Transilvaniei. În aproape toată țara vântul va sufla cu putere atingând viteze de peste 60 km/h. Cele mai afectate vor fi zonele de munte, sudul și sud-estul țării.

Citiți și:  Iarna face ravagii în România! Cod galben de ninsori. Alertă meteo ANM

Meteorologii anunță că vremea se va răci considerabil pe tot teritoriul țării, urmând ca în luna octombrie temperaturile să fie cuprinse în intervalul 5-14 grade Celsius. Potrivit acestora, cele mai scăzute valori termice se vor înregistra în zonele extracarpatice. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că în acest an dar și în anii următori vom avea parte de ierni calde, iar precipitațiile vor deveni din ce în ce mai puține.

2 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU