ROMANIA se pregateste de RAZBOI! Anuntul facut de GUVERN

tanc_romanesc_49683000

Ministerul Apărării Naţionale primeşte credite de angajament de un miliard de lei, în urma rectificării bugetare ce urmează să fie aprobată în curând de Guvern.

“Se autorizează Ministerul Apărării Naționale, în anexa nr. 3/18/29 „Fișa obiectivului/ proiectului/ categoriei de investiții”, la capitolul 60.01 „Apărare”, titlul 71 „Active nefinanciare”, articolul 71.01 „Active fixe”, alineatul 71.01.30 „Alte active fixe”, la fișa cod obiectiv 5 „e. Alte cheltuieli asimilate investițiilor” să majoreze creditele de angajament cu suma de 1.006.063 mii lei”. Prevederea apare în proiectul de act normative referitor la rectificarea bugetară.

Armata nu va folosi neapărat în acest an miliardul de lei. Spre deosebire de creditele bugetare, prin care sumele disponibilizate sunt acordate pentru a fi folosite în cursul anului curent, cele de angajament dau posibilitatea antamării unor cheltuieli în anii bugetari viitori, şi sunt de fapt garanţia că Ministerul Apărării (în acest caz) are resursa bugetară necesară pentru finanţarea chelltuielilor pe anii următori.

Totuşi, pe ce va cheltui Aramata Română un miliard de lei? Răspunsul trimis de Ministerul Apărării la solicitarea ECONOMICA.NET nu conţine chestiuni concrete, dar este clar că se va cumpăra armament.

Citiți și:  ULTIMA ORA Klaus Iohannis a convocat CSAT, in contextul conflictului de la graniţa Ucrainei

Iată răspunsul Ministerului Apărării:

“Suma de 1.006.063 mii lei reprezintă credite de angajament aferente proiectelor de investiţii multianuale din categoria armament şi tehnică de luptă, în beneficiul celor trei state majore de categorii de forţe, (terestre, aeriene şi navale) şi al Comandamentului Logistic Întrunit, în conformitate cu Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. Programele vizează atât achiziţii de sisteme de armament, cât şi echipamente de sprijin. Fondurile vor fi angajate şi utilizate, cu deplina respectare a legislaţiei privind achiziţiile publice, iar autorităţile contractante vor da dovada, tot ca şi până acum, de totala transparenţă în derularea procedurilor”.

Respectivul program de înzestrare a Armatei, până în 2026 a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în luna mai a acestui an.

“O altă decizie pe care am luat-o astăzi în şedinţa Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. Scopul Programului este de a asigura capabilităţile necesare Armatei României pentru promovarea intereselor naţionale şi protejarea acestora în faţa riscurilor şi ameninţărilor curente, în dezvoltare şi în perspectivă, precum şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale în planul securităţii şi al apărării. S-a concluzionat că demersurile viitoare ale Ministerului Apărării Naţionale pentru implementarea măsurilor stabilite în Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 impun respectarea Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare la 2% din PIB”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după respectiva şedinţă a CSAT.

Citiți și:  VIDEO | Echipajul unei aeronave militare și-a văzut „îngerul păzitor”

Potrivit Cărţii Albe a Apărării, document adoptat de Parlament în luna aprilie, alocaţia bugetară pentru Apărare va creşte de la 1,7% din PIB în acest an, la 2% din PIB în 2017, urmând să rămână la acelaşi nivel, ca procent din PIB, până în anul 2026. Potrivit prognozei asociate acestui document, dacă Apărarea a primit în acest an 12,7 miliarde de lei, anul viitor alocarea bugetară totală se va ridica la 15,8 miliarde de lei. (sursa: Economica.net)

VEZI SI: 23 august 1944 – Ziua în care Armata Română a fost trădată de rege

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

3 comentarii

  1. si cu cine sa ne batem????

  2. Nu e vorba sa ne batem , ci sa facem vinzare la armament expirat la aliati . Noi cu armament mult si cu foamea in git . Ei cu luxul desantat .
    Rusii nu au nevoie sa ne distruga orasele , ci la o adica sa ne ocupe . Dar pt asta le trebuie un motiv serios . Ei deocamdata isi doresc inapoi teritoriile pierdute pe timpul tradatorului Gorbaciov care sta ascuns in Franta . Un vindut lacom .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *