România se confruntă cu un COSMAR. Cum s-a ajuns aici

Climatologul Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie, a vorbit despre ceea ce se va întâmpla cu vremea în următoarea perioadă. Aceasta este de părere că România este amenințată de un coșmar climatic.

România se confruntă cu un coșmar climatic. Cum s-a ajuns în această situație
Șefa Departamentului de Climatologie de la Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a vorbit la Antena 3 despre vremea din România și despre fluctuațiile de temperatură pe care cu toții le-am simțit. Aceasta spune că tot ce se întâmplă este din cauza încălzirii globale.

“Vorbim de un scenariu pesimist. Aceste procente de reducere a grosimii medie a stratului de zăpadă vor fi atinse în condițiile scenariului pesimist, spre sfârșitul acestui secol. Există și scenarii moderate și optimiste în care reducerile, chiar dacă există, sunt totuși mai mici.

Depinde foarte mult cum vom evolua ca societate globală, dar și cum evolua noi, inclusiv, pornind de la ce face fiecare persoană, ce facem în comunitățile noastre. Reducerea emisiilor e necesară la nivel global și e necesară pe toate palierele, dar pe de altă parte, trebuie să ne și adaptăm la schimbările pe care deja le-am produs și cele care sunt deja inevitabile în viitor. Noi am depășit cu aceste emisii anumite linii roșii în sistemul climatic.”, spune ea.

Anotimpurile nu vor mai fi cum le știm
Climatologul a mai spus că anotimpurile vor rămâne tot cele patru pe care le știm, însă caracteristicile lor se vor modifica. Este posibil ca acestea să dureze mai mult decât până acum.

”Dacă vorbim de anotimouri, vor rămâne tot cele patru, numai că se vor modifica caracteristicile lor. Verile, statistic vorbind, vor fi mai lungi şi se vor prelungi spre toamnă. S-a şi întâmplat în anii trecuţi. Acest fenomen se va amplifica dacă încălzirea globală continuă şi se amplifică şi ea. Pe de altă parte, statistic vorbind, primăverile se vor declanşa mai timpuriu, nu cum a fost anul acesta.

Vorbim de un caracter statistic al schimbărilor, pentru că încălzirea globală nu e uniform în spaţiu şi timp, nu înseamnă că fiecare an, fiecare primăvară va fi mai caldă decât precedentul/precedenta. Există și fluctuații naturale, dar aceste fluctuații au loc pe această tendință, în jurul acestei tendințe de creștere a temperaturilor în toate anottimpurile și evident, în toate zonele, dar cu intensități diferite, pentru că sunt factori locali care nuanțează acest semnal global al încălzirii”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!