ROMANIA sau RROMania? De ce nu, TIGANIA?

Tigania, Manelia, Rromania. Acestea sunt câteva dintre numele de “alint” pe care postacii statalişti şi moldovenişti de la Chişinău le folosesc la adresa României.

Bineînţeles, “românii sunt ţigani” şi “ruşinea Europei”. Apelativele de acest gen s-au înmulţit proporţional cu răspândirea în spaţiul public, de pe ambele maluri ale Prutului, a ideilor unioniste şi a acţiunilor civice care vizează reunirea. Nu mai zic de amploarea luată după declaraţiile politicienilor, în frunte cu Traian Băsescu. Însă, nu reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este subiectul articolului.

Dacă un străin s-ar fi uitat la televiziuile de ştiri româneşti în ultimele zile, probabil că ar fi spus că Tigania şi Rromania ar fi fost fost mult mai potrivite pentru denumirea României. Moartea cetăţeanului român Florin Cioabă a fost mană cerească pentru televiziuni, care, de câteva zile, rup din cadavru ca vulturii dintr-o zebră, în savana africană.

https://i0.wp.com/media.realitatea.ro/multimedia/image/201308/w728/cioaba_basescu_ghimpele_27843700.jpg?resize=515%2C292
romania, rromania, tigania

Ca întotdeauna, moartea le îngraşă audienţa, ratingul. Sau, cel puţin, aşa cred editorii care îşi trimit reporterii la accidente, dezastre, cimitire, morgi şi spitale. Televiziunile noastre de ştiri au devenit atât de necrofage, încât au ajuns să simtă iminenţa morţii. Motiv pentru care reporterii sunt trimişi la spitale de fiecare dată când un personaj mai cunoscut are de a face cu medicii. Chiar dacă că ăla poate s-a dus să-şi “rezolve” un furuncul pe fund. Dar nu, televiziunile noastre vor să-l stoarcă ele şi eventual speră să crape pacientul, ca să aibă ce să mai croncăne câteva zile.

Dacă la respect pentru moartea unui om şi pentru suferinţa familei lui nu ne puteam aştepta, având în vedere că trendul necrofag tv a fost de mult timp consacrat şi amplificat cu ultimele decese celebre, televiziunile de ştiri s-au întrecut de data asta pe ele însele. Regele în sus, regele în jos. Coroană, tron, sceptru, supuşi, casa regală. Şi iar regele în sus, regele în jos. Moştenitorul tronului şi iar familia regală şi succesiunea la tron. Şi regele.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Cam pe la toate televiziunile astea, dacă nu erau prezenţi în studiouri, măcar au intervenit telefonic o seamă de sociologi, politicieni şi oameni de cultură de origine ţigănească/rromă care au explicat destul de clar că se face prea multă tevatură şi că nu există de fapt nici un rege al ţiganilor, iar membrii comunităţii rrome nu recunosc vreo familie regală cu specific etnic.

Bineînţeles, pentru realizatorii de emisiuni, prezentatori şi reporteri nu a contat. Şi au ţinut-o langa cu regele. Mai mult, au luat opinii “avizate” şi din partea altor “monarhi” ţigani: regele internaţional al rromilor creştini, împăratul nu ştiu care. Bine că nu există şi vreun sultan, han, ţar, prinţ, baron, conte şi, de ce nu, grof al ţiganilor.

Fără nici un pic de ruşine şi compasiune pentru cel decedat şi pentru familia lui, reporterii au intrat cu microfoanele şi camerele de luat vederi în sufletul familiei Cioabă cotrobăind după cele mai suculente şi pline de carne “subiecte”, pentru ca apoi să îngălbenească ecranele televizoarelor cu breaking news-uri de doi bani, care, de multe ori, s-au dovedit a fi informaţii false. Cum este şi cazul sicriului, care, de la confecţionat din aur şi cu aer condiţionat, în valoare de sute de mii de euro, s-a dovedit a fi, până la urmă, un sicriu din lemn, de 7.000 de lei.

cioaba - rromania - romania - tigania

Şi, apoi, se miră reporterii de la televiziunile de ştiri că rudele lui Florin Cioabă au ajuns să pună mâna pe o scândură cu care să îi gonească din cimitir, de lângă groapa proaspăt săpată. Seara trecută, o domnişoară realizatoare de emisiune la o televiziune de ştiri se întreba retoric: dacă a ieşit cu violenţă în cimitir, în prezenţa a doar câtorva persoane şi jurnalişti, oare ce se va întâmpla la înmormântarea la care vor fi 200.000 de oameni? “Monstră” clară de jurnalism după ureche şi gogoriţă televizată.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Tot ieri, un invitat într-un studio tv se gândea că, dacă vor fi 100.000-200.000 de oameni la înmormântarea lui Florin Cioabă, România va căpăta mai multă notorietate internaţională, pentru că, potrivit unei estimări, la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, vor fi doar 80.000 (!). Altcineva, la o altă emisiune, se întreba dacă înmormântarea va ajunge pe CNN.

În timp ce scriam aceste rânduri, o altă televiziune de ştiri anunţa pe burtieră ca va difuza în curând “imagini cu jalea rromilor de la palatul lui Cioabă”. Exemple de acest gen au fost nenumărate, zilele acestea, dar trebuie să ai nervi de oţel să urmăreşti toate prostiile debitate de televiziunile de ştiri.

Nu mai ştiu care jurnalist a spus că, în primele zile, a fost sunat de un coleg german de la Die Presse, care a întrebat dacă este adevărat că a murit regele Mihai. Şi, uite aşa, pentru străini, confuzia dintre rromi şi români se adânceşte. Ziarele britanice vor continua campania agresivă împotriva românilor şi bulgarilor, politicienii olandezi vor cere instaurarea “codului roşu” de migraţie în UE. Iar stataliştii şi moldoveneştii de la Chişinău vor avea muniţie pentru Rromania, Tigania, Manelia.

În aceste condiţii, parcă începi să îi priveşti cu alţi ochi pe aceia care doresc schimbarea numelui România în Dacia.

De Marius Bâtcă – Ziua Veche

NOTA NATIONALSTI.RO :

TU CE PARERE AI? ROMANIA, RROMania sau TIGANIA? ASTEPTAM COMENTARIILE TALE MAI JOS.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile