România primește o grea lovitură de la Comisia Europeană! Decizie SOC

România primește o grea lovitură de la Comisia Europeană! Ungaria și Cehia au contribuit la excluderea țării noastre din consorțiul european ELI-ERIC, aprobată deja de Bruxelles. Deși este una din cele trei țări fondatoare ale proiectului și are cel mai mare și mai important pilon de cercetare dintre acestea, România a fost lăsată pe dinafară.

România primește o grea lovitură de la Comisia Europeană! Laserul de la Măgurele a fost exclus din consorțiul european ELI-ERIC.

Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume.

România primește o grea lovitură de la Comisia Europeană! Decizie surprinzătoare
România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021.

Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Comunicatul publicat de conducerea proiectului anunță că țara noastră se poate alătura ulterior consorțiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta.

Depunerea documentației pentru alcătuirea acestui nou ERIC a fost făcută fără știința autorităților române, a declarat la vremea aceea secretarul de stat Dragoș Ciuparu.

”Mă surprinde că ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții, în vederea constituirii ERIC. ELI Delivery Consortium (ELI DC) este un ONG care a fost înființat cu sediul la Bruxelles, pentru pregătirea ERIC și la inițiativa României, în 2011”, a spus Ciuparu acum un an, potrivit edupedu.ro.

Fără drept de vot în Adunarea Generală
Trebuie amintit faptul că, pentru a putea face parte din consorțiul ERIC, România a depus în februarie 2021 un memorandum pentru a fi acceptată ca membru observator, ceea ce ar însemna că nu vom avea dreptul de vot în Adunarea Generală a ELI-ERIC.

România poate să devină membru gazdă dacă reușim să negociem cu statele membre ELI-ERIC în acest sens.

”Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri”, se arată în comunicatul de presă publicat de conducerea proiectului.

”Această decizie înseamnă că toate locațiile unde se află laboratoarele acestea pot opera acum împreună legal, ca o singură organizație”, a declarat Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium (ELI DC).

Un ERIC este o entitate legală unică, formată pe baza legislației europene din domeniul infrastructurii de cercetare și este o organizație internațională ai cărei membri sunt țări care contribuie științific și financiar în cadrul consorțiului.

Italia și Lituania s-au alăturat ca membri fondatori
În cazul ELI-ERIC, Cehiei și Ungariei li s-au alăturat Italia și Lituania ca membri fondatori, iar Germania și Bulgaria s-au alăturat în calitate de membri observatori.

Și alte țări ar fi exprimat intenția de a se alătura, se mai precizează în comunicat.

”Mai există un al treilea pilon ELI care se construiește în România, lângă București. Laboratorul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care este așteptat să se alăture celorlalte două facilități ELI în cadrul noului ERIC”, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, deși este una din cele trei țări fondatoare și are cel mai mare și mai important pilon de cercetare dintre acestea, România a fost lăsată pe dinafară de partenerii alături de care a plecat la drum, Ungaria și Cehia.

Sursa: capital.ro