Romania are mai multe TANCURI decat Germania

Conform Global Fire Power, România are pe hârtie de două ori mai multe tancuri decât Germania. Avem astfel motive de mândrie sau e ca şi cum ne-am lăuda că deţinem mai multe arcuri cu săgeţi decât armata SUA, din moment ce tancul joacă un rol tot mai redus în conflictele armate moderne?

Militarii români au la dispoziţie, cel puţin teoretic, 1.098 de tancuri, în timp ce germanii au doar 408. În acest moment România ocupă locul 18 în lume în ceea ce priveşte numărul blindatelor grele. Deasemnea, vehiculele blindate de luptă – TAB-uri – sunt în număr de 1.535 în România.

În realitate, numărul de tancuri operaţionale este mult mai redus (după unele analize puţin peste 500) iar România nu mai dispune de capacitatea de a produce noi unităţi în fabricile din ţară.

Citiți și:  Ce poate face România în fața Rusiei

În acelaşi timp, în celălalt capăt al lumii, ministerul japonez al apărării a propus recent o reducere de 60 la sută a numărului actual de tancuri şi alocarea fondurilor pentru achiziţionarea altor tipuri de echipamente militare. Japonia consideră mult mai importantă dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă pentru contracararea unei ameninţări cu rachete din partea Chinei şi consolidarea apărării insulelor din Marea Chinei de Est.

Oricum rămâne de analizat dacă tancul mai are de jucat un rol major în teatrele de operaţiuni moderne, unde primează supremaţia aeriană şi sistemele de rachete balistice. La urma urmei ce contează dacă ai sute de tancuri, dacă nu poţi să îţi protejezi spaţiul aerian? Distrugătoarele de blindate, de la avioane, elicoptere, rachete şi până la sistemele portabile uşor de folosit de infanterişti, pot anihila astfel în decurs de câteva ore orice divizie de tancuri de sine stătătoare. În cazul unui conflict tradiţional, dacă am pune faţă în faţă o divizie de tancuri contra unor elicoptere moderne, blindatele ar fi distruse la fel de uşor precum au respins panzerele germane şarjele cavaleriei poloneze de la începutul celui de al Doilea Război Mondial. Iar achiziţionarea de către România a câteva avioane americane F-16 la mâna a doua nu va schimba deloc situaţia…  Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Citiți și:  Cîţu anunță prăpădul în România: „Totul se prăbușește”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.