România, din nou rușinea Europei. Ce scrie presa străină

 

Cotidianul spaniol „El Pais” are un articol complet despre situația din România. Ziarul străn scrie că România are un Guvern instabil care înfruntă creșterea facturilor energetice într-o țară deja marcată de traumele iernilor reci, în perioada dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

De menționat este faptul că materialul scris de El Pais prevede toate crizele politice prelungite de la București și este intitulat „Criza politică lasă România expusă frigului”.

Sursa citată scrie că iarna va lovi România, în timp ce Guvernul nu are competențele necesare pentru a adopta măsurile de ajutor de care ar fi nevoie pentru ca românii care nu-și permit să suporte prețurile crescute la gaze și la electricitate, să nu rămână fără căldură într-o țară în care temperatura scade, în unele regiuni, până la minus 20 grade.

Totodată, cotidianul scrie și despre criza politică din România care are loc în plină pandemie. Apare numele lui Florin Cîțu, dar și al lui Dacian Cioloș, care în opinia spaniolilor are sarcina aproape imposibilă de a forma un nou executiv, cu doar 17% din mandatele parlamentare.

Presa spaniolă scrie că politica din România a paralizat și totodată agravează criza energetică, lucru care îi va întoarce pe români la amintirile iernilor trăite sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, când copiii mureau de frig în orfelinate.

PNL-ul e mai preocupat de căderea Guvernului Cioloș decât de români
Nici măcar presa spaniolă nu vede o soluție pentru criza din România. El Pais scrie că momentan, nu se întrevede nicio ieșire din acest blocaj politic care contribuie la perpetuarea gravei crize energetice și sanitare din țară, cu România înregistrând în prezent cea mai serioasă creștere a numărului de cazuri COVID de la începutul pandemiei.

În ceea ce îl privește pe Dacian Cioloș, cotidianul scrie că acesta are puține șanse să fie învestit în funcția de premier în contextul în care nu beneficiază de sprijinul vechiului său aliat, PNL, deși s-ar putea bucura de sprijinul social-democraților, ceea ce i-ar putea permite să conducă țara cu un guvern minoritar.

În tot acest timp, în opinia presei spaniole, PNL-ul nu mai este preocupat de situația cu care se confruntă românii ci de eșuarea noului Guvern condus de Dacian Cioloș. Totodată, sursa citată precizează că liberalii încă au speranța că vor recupera controlul deplin asupra guvernului și să restaureze stabilitatea politică, o condiție necesară pentru a înfrunta provocările sanitare și economice, care sunt agravate de criza energetică.

El Pais scrie că în România prețul energiei electrice a crescut cu 20%, iar furnizorii de gaze au anunțat tarife majorate cu aproximativ 50%, costuri care sunt extrem de mari pentru anumite familii, primării, manageri dar și alte persoane de rând.

Presa spaniolă scrie și de legea consumatorului vulnerabil. Potrivit El Pais, Guvernul României a aprobat ajutoare doar pentru persoanele cele mai vulnerabile și compensații de consum care vor intra în vigoare în data de 1 noiembrie, dar, fără un executiv învestit cu puteri depline, nu se vor putea adopta alte măsuri, precum subvențiile către primării.

Cotidianul a publicat și declarațiile primarului Timișoarei care a confirmat faptul că spitalele ar putea rămâne fără căldură, o catastrofă fără precedent având în vedere situația actuală.

„Există riscul real de a înfrunta al patrulea val al pandemiei cu spitale fără încălzire. O catastrofă umană care trebuie evitată”, a spus Fritz.

Este mai rău decât în perioada comunismului
Și situația de la Focșani a fost și ea dezbătută de cotidianul spaniol. El Pais este de părere că Focșaniul s-a întors în epoca de aur, atunci când căldura și apa caldă durau doar câteva ore pe zi.

Sursa citată precizează că spitalul, școlile și toate instituțiile publice încălzite prin sistemul central, au apă caldă doar trei ore pe zi și căldură doar cinci ore pe zi. ‘Când o avem pe una, lipsește cealaltă’, a afirmat un consilier.

Mai exact, deși este la doar două ore jumate distanță de Capitală, Focșani, situația este una fără precedent. El Pais reamintește de perioada comunisului când Ceaușescu a decis în anii ’80 ca fondurile pentru energie să fie folosite la plata datoriei externe, astfel încât România să poată fi „independentă față de forțele externe”.

Sursa citată amintește că decizia de a lăsa populația în întuneric și frig a făcut ca execuția cuplului Ceaușescu, de Crăciun, în 1989, să fie salutată de populația revoltată, în pofida faptului că sentința capitală a venit în urma unui proces-mascaradă.

“Suntem mai aproape ca niciodată de întreruperea alimentării cu electricitate și gaze” a afirmat pentru El Pais, Ana Otilia Nutu, de la think tank Expert Forum, care consideră că este vorba de o problemă globală, care ar putea fi soluționată dacă s-ar reduce consumul energetic industrial, dat fiind că producția nu crește iar cererea de electricitate este la un nivel foarte ridicat.

În afară de aceste probleme, presa din Spania mai scrie că România se confruntă și cu probleme structurale interne, precum lipsa investițiilor în acest sector, din 2016, și un sistem de distribuție învechit. Un exemplu este situația din București, unde peste 40% din locuitori sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire, care le livrează căldură și apă caldă până în apartamente și care intră în funcțiune, în mod normal, la sfârșitul lunii octombrie.

Impactul frigului asupra pandemiei
În același timp, sursa citată trage un semnal de alarmă și arată că această creșterea a facturilor a făcut ca o cincime dintre asociațiile de proprietari să ceară amânarea acestei intrări în funcțiune până la începutul lunii noiembrie, deoarece, altfel, prețurile ar fi prea mari pentru ele.

“Ne temem că nu se vor putea acoperi costurile la încălzire, dat fiind că mulți rezidenți nu își pot permite să plătească facturi atât de mari” spune Andrei, administratorul unui bloc de pe bulevardul central Dimitrie Cantemir din Capitală.

Pe lângă problemele politice, problemele legate de investiții, sau căldură, pandemia este un alt factor care face de râs România la nivel european. Sursa citată amintește că, potrivit datelor publicate de Universitatea Oxford, România România a ajuns prima în lume și în Europa la numărul de decese, cu o medie de 16.6 morți la un milion de locuitori, înregistrată în ultima săptămână.

În acest context El Pais notează că având în vedere un număr tot mai mare de infectări și cu o scădere tot mai accentuată a temperaturilor, spitalele s-ar putea umple de bolnavi „țepeni” de frig.

“Ar trebui să se găsească o soluție la nivel național pentru a face față acestei furtuni globale” a concluzionat analista Ana Otilia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *