ROMANI vanduti ca SCLAVI in Spania de mafia TIGANEASCA

Împinşi de la spate de nevoile financiare, doi timişoreni au decis să plece în Spania pentru a munci. Au semnat un contract pentru prestare de muncă necalificată în agricultură, contra sumei de 1000 de euro lunar. Cornel Popescu şi Valentin Bârcea au fost însă înşelaţi de mafia ţigănească şi au fost vânduţi ca sclavi.

Povestea celor doi muncitori, făcută publică de ediţia de Timişoara a cotidianului Adevărul, începe cu semnarea unui contract cu firma Trading Jobs 2000 SRL. Au plătit un avans şi drumul până la destinaţie, cu promisiunea că în câteva zile de la sosirea în Spania li se vor face şi actele pentru a putea lucra în legalitate, la locul de muncă promis.

La sosire, românii din autocar au fost aşteptaţi de Dănuţ Bobocea, fratele administratoarei firmei din Timişoara, Vasilica Şooş, fostă Bobocea. Acesta, ajutat de mai mulţi ţigani, i-au sortat pe români şi i-au trimis în grupuri mici la locaţii diferite. Acolo au muncit vreme de mai multe zile, fără a fi plătiţi. Deasemenea au fost cazaţi în condiţii inumane, în case părăsite.

„Eram trataţi ca sclavii. Erau 46 de grade Celsius afară, nu aveam nici mâncare, nici apă. Venea un ţigan cu o bâtă, cu ţepuşă dintr-un cui, şi ne împungea cu ea dacă ne opream din lucru“, a povestit Valentin Bârcea pentru Adevărul. „Dormeam în condiţii mizerabile. Fiecare mâncam ce găseam. Eu luam din câmp cartofi, ceapă, le fierbeam şi aşa mă hrăneam”, a continuat acesta.

1

„Nu le doresc nici duşmanilor să treacă prin ceea ce am trecut eu în Spania. Este muncă de cea mai joasă speţă. Românii sunt transformaţi în sclavi moderni. Am întâlnit oameni care şi-au vândut vaca, porcul, lucruri de prin gospodărie ca să meargă să câştige un ban în plus peste hotare. Erau oameni simpli, care doar îşi doreau un loc de muncă. De spaimă, foame, oboseală, eu ajunsesem să îmi doresc moartea. Acolo, oamenii nu câştigă, câştigă doar clanurile. Eşti norocos dacă ţie îţi dau doar cât să nu mori de foame”, a mai spus Valentin Bârcea.

Sătui să fie exploataţi, cei doi au reuşit să fugă înapoi în România, fie muncind pe cont propriu fie cu ajutor de la rudele rămase în ţară, şi i-au dat în judecată pe cei responsabili pentru supliciul la care au fost supuşi. Între timp, Marcel Bobocea a fost adus în România de Interpol, reţinut pentru 24 de ore şi ulterior eliberat pentru a fi cercetat în libertate.

Conform deciziei Judecătoriei Timişoara, în cazul lui Popescu, cât şi al celorlalţi 41 de români care au trecut prin aceeaşi experienţă, s-a decis ca fiecare să primească despăgubiri de 875 de lei (contavaloarea comisionului), 300 de euro (daune materiale) şi 1.000 de euro (daune morale). Procesul continuă, însă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind pe 5 februarie. Sursa: FrontPress.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *