Romani sclavi in Portugalia: Cum a pacalit o familie de TIGANI 52 de romani

Un grup de 52 de romani a fost pacalit de o familie de etnie rroma, care promitea locuri de munca bine platite in Portugalia.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ei „au acceptat o oferta de munca identificata on-line, pentru care angajatorul urma sa le incheie contracte de munca. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar acestia au fost cazati in conditii improprii si remunerati necorespunzator”, conform Antena 3.

Cazul a fost sesizat de un cetatean roman, care a informat, vineri, Ambasada Romaniei la Lisabona.

In plus, familia de rromi, care este tot din tara noastra, le-a cerut toate actele.

„Am dispus deplasarea unei masini cu trei persoane de la ambasada, care au luat legatura cu romanii aflati in dificultate si i-am pus in legatura cu politia. Ei au dat declaratii, s-a constituit un caz de trafic de fiinte umane, sunt 52 de persoane, e vorba de un autocar plin, din toate partile tarii.

Citiți și:  Mutaţii în identificarea etnică a ţiganilor

Ei s-au adunat la un anunt de pe Internet si ceea ce este uluitor pentru mine este faptul ca nu doar ca te aduni fara sa verifici informatia, dar mai si platesti sa participi la o chestie incerta, pe baza unei promisiuni”, a spus Vasile Popovici, ambasadorul Romaniei la Lisabona, la postul de televiziune citat.

Oficialul a precizat ca persoanele respective au platit sume intre 50 si 150 de lei pentru a-si garanta locul de munca de acolo. In plus, ei au fost nevoiti sa isi achite si transportul, care a costat in jur de 150 de euro.

„La sosire trebuiau sa-si preda actele, erau practic sechestrati. Politia a intervenit si ei acum si-au recuperat actele, momentan unii dintre ei sunt preluati de Crucea Rosie, iar marti vor porni spre tara. Ceilalti nu se stie in ce situatie sunt, ar putea fi pacaliti cu noi promisiuni pentru a nu depunde plangeri. Escrocii sunt in libertate, dar sub observatia autoritatilor„, a mentionat ambasadorul.

Citiți și:  Efectul Șoșoacă/Antena 3/Poveste reală cu o pirandă „de valoare” internată în spital: Medicul a fost prins între regulamente şi ameninţările pacientei că vine clanul interlop să dea la oase

Ce sfaturi da MAE

Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia ca „astfel de situatii pot fi evitate daca, inainte de plecarea din tara, cetatenii romani care doresc sa munceasca in strainatate depun diligentele necesare pentru semnarea contractelor individuale de munca, prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca in strainatate, persoane juridice romane autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si daca solicita autoritatilor romane competente (inspectoratele teritoriale de munca) verificarea legalitatii operatiunilor de intermediere a angajarii in strainatate”.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca a initiat recent, in colaborare cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, o campanie publica destinata avertizarii cetatenilor romani, care doresc sa munceasca in strainatate, asupra pericolului exploatarii prin munca fortata.

C.P.

Sursa: Ziare.com

LASA UN COMENTARIU