Romane, dupa 2.000 de ani, aurul iti este din nou furat. Dormi sau reactionezi?

Dacă timp de secole întregi, duşmanii au încercat să ne ia aurul cu sabia, prin invazii, prin razboi şi foc, acum, în perioada “civilizată”, reuşesc să şi-l însuşească fără nicio luptă, pur şi simplu prin aprobarea şi semnătura celor ce ne conduc.

În ciuda protestelor publice a numeroase ONG-uri, în ciuda dezaprobării manifestate de foarte mulţi români şi personalităţi ale lumii ştiinţifice şi culturale, liderii politici ai României au decis să adopte proiectul de lege în urma căruia aurul şi argintul ţării, zăcământul de la Roşia Montană, va fi pur şi simplu oferit aproape gratuit unei companii străine.

După ani întregi, în care societatea civilă a atras atenţia în repetate rânduri asupra pericolului reprezentat de exploatarea cu cianuri a zonei, Guvernul României a ales să ignore toate vocile pertinente ce contestau proiectul minier şi să încalce absolut toate drepturile poporului român asupra resurselor sale: drepturi fizice, morale, istorice etc.

SN151833-1

O paralelă peste timp

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani romanii au venit în Dacia pentru aur. Şi l-au avut, dar cu greu, după trei războaie, după o împotrivire apriga din partea dacilor, după lupte grele şi încrâncenate. După 2.000 de ani noi ce facem? Acceptam ca, prin semnatură a câtorva trădători, să cedăm ceea ce este al nostru de drept?

ROMÂNIA DOARME?!?! Unde ne sunt curajul, implicarea şi patima moştenite de la strămoşi? Oare nu cumva, prin tăcerea şi lipsa noastră de acţiune ne batem joc de sacrificiul înaintaşilor noştri? Oare nu cumva, dincolo de problemele cotidiene pe care le avem fiecare dintre noi, exista lucruri care ne privesc pe toţi şi a căror rezolvare nu constă în like şi share pe net? Aici nu mai este loc de “periat” caracterele sensibile şi nici de avut grijă la discurs şi exprimare pentru a nu ofusca pe cineva.

România şi românii vor primi o redevenţă de 6% din aurul de la Roşia Montană, asta după „aprige negocieri” ale „vajnicilor noştri lideri”. Aurul nostru va lua drumul străinătăţii dacă voi veţi accepta asta. Eu zic să nu acceptăm. SUNTEŢI CU MINE? Dacă tăceţi, vă bateţi joc de strămoşii voştri ce au căzut apărând Sarmizegetusa….

Ce se zice la comunicatul de presă….

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

CITEŞTE ŞI CINE ESTE ÎN SPATELE AFACERII AICI

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

gold-mine

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare. De Valentin Roman

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile