Revoltător! Guvernul taie banii elevilor și îi dă baronilor locali

Guvernul a decis să taie din banii de transport pentru elevi în schimbul ”satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”. Federația Elevilor din România condamnă în acest sens noul Cod administrativ ce aduce aceste modificări.

Federația Elevilor din România avertizează că elevii care fac naveta rămân fără bani pentru decontarea transportului după ce Guvernul Dăncilă a adoptat, marți, prin ordonanță de urgență noul Cod administrativ.

Federația Elevilor din România condamnă, într-un comunicat de presă, adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă și ”privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”.

”Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților elevilor, noul Cod administrativ, publicat în data de 2 aprilie pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, „vizează satisfacerea cerințelor președinților consiliilor județene și ale transportatorilor, așa cum se arată și în preambulul lui”.

”Ca urmare a demersurilor pe care Asociația Elevilor din Constanța le-a întreprins, în vederea determinării Consiliului Județean Constanța să acorde reduceri pentru elevi, președintele autorității a sesizat problema mai departe, iar Uniunea Națională a Consiliilor Județene, în frunte cu președintele organizației, Marian Oprișan, au făcut presiuni în rândul Guvernului pentru ca autoritățile județene să fie scutite de aceste costuri”, precizează FER.

Federația Elevilor amintește că, în aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali: ”În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarma asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări”.

Federația Elevilor din România „a solicitat tuturor ministerelor avizatoare să acorde aviz negativ acestui proiect, însă, din păcate, au primat interesele politice. De asemenea, de la apariția proiectului, societatea civilă și-a exprimat puternicul dezacord față de efectele acestei ordonanțe, precum și mediul politic”.

”Mă declar personal profund dezamăgit, dar mai ales dezgustat, de modul în care persoanele ce ar trebui să mențină această țară într-un fir ascendent din toate punctele de vedere, aleșii cetățenilor români, își bat joc de un domeniu atât de important pentru această țară. Ca urmare a deciziei de astăzi, coaliția baronilor locali și a conducerii Guvernului trimite zeci de mii de elevi din clasele școlilor sau ale liceelor acasă. Zeci de mii de elevi sunt, începând cu ziua de azi, condamnați la a trăi o viață fără acces la educație, fără ca aceștia să aibă șanse la a trăi o viață decentă. Dacă aș fi în locul persoanelor ce conduc acest Guvern, aș demisiona în momentul doi”, a spus Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Federația Elevilor din România mai anunță că ia în calcul și o acțiune în justiție cu privire la aceste aspecte, scrie digi24.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.