Revista presei: cele mai importante ştiri ale zilei 18 aprilie 2014

revista-presei1

Asigurarea RCA se va scumpi masiv

Dacă autorităţile continuă politica de sancţionare a celor care nu plătesc daunele pe piaţa asigurărilor auto în România, cazuri de neplată ar putea deveni tot mai rare. Pe de altă parte, asta înseamnă o creștere a prețurilor care, pe medie, va depăși 20%-25%, dar care ar putea ajunge și până la 50% în cazul șoferilor care se încadrează în zone de risc ridicat. Punerea Astra Asigurări sub administrare specială și, implicit, schimbarea strategiei de piață a celei mai mari societăți de asigurare din România echivalează cu eliminarea unuia dintre cei trei jucători care au practicat prime de asigurare cu mult sub nivelul mediu al pieței. Mai mult, Euroins, o altă societate recunoscută ca având prețuri foarte mici, se află în vizorul ASF și a anunțat și o majorare semnificativă de capital, potrivit Capital.

Radu Mazăre află azi dacă îşi petrece Paştele după gratii

Vineri, primarul Radu Mazăre află dacă va fi cercetat în continuare în libertate sau va petrece Paştele după gratii, magistraţii Curţii Supreme luând în discuţie contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Aticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii.Radu Mazăre este cercetat în libertate după ce Curtea Supremă a respins solicitarea procurorilor de arestare preventivă. Contestaţia anchetatorilor se va judeca, astăzi, la aceeaşi instanţă, dar de completul de doi judecători, conform Adevărul.

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură în 1982, a murit joi, la vârsta de 87 de ani. Acesta fusese externat recent dintr-un spital din Ciudad de Mexico, într-o stare de sănătate considerată “delicată” şi după opt zile de tratament împotriva unei infecţii pulmonare. “Cel mai mare columbian”, l-a caracterizat preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, pe Gabriel Garcia Marquez, pe de Twitter. “Un veac de singurătate şi tristeţe în faţa morţii celui mai mare columbian din toate timpurile”, anunţă Mediafax.

Febra studiilor de fezabilitate, se ridică munţi de hârtii, dar reactoarele şi hidrocentralele rămân doar pe hârtie

Anul acesta în februarie, Hidroelectrica cel mai mare producător de energie din România, a semnat un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de 1 mld. euro. În 2008, compania, intrată anul acesta pentru a doua oră în insolvenţă, mai făcuse un studiu de fezabilitate pe care a plătit aproape 410.000 de euro. În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a impactului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio cărămidă la acest proiect.Hidroelectrica nu este însă sin­gu­rul exemplu, reactoarele 3 şi 4 fiind un alt proiect „co­pleşit“ de studii de feza­bi­lit­a­te. Consultanţii spun că ei şi-au făcut treaba, în timp ce companiile nu răspund, relatează Ziarul financiar.

Dacia a învins la vânzări încă o marcă celebră în Europa

În luna martie, marca Dacia a avut cel mai ridicat ritm de creştere anuală (53,5%) a înmatriculărilor de autoturisme dintre toate mărcile în Uniunea Europeană, situaţie similară cu cea din primul trimestru. Cu aceste cifre, Dacia a mai “îngenuncheat” încă un concurent, de data asta un producător coreean. Dacă anul trecut în noiembrie, pe baza datelor de vânzări la zece luni, ECONOMICA.NET scria că Dacia a trecut, la vânzări, înaintea unei mărci de renume, şi anume Seat, acum, ca urmare a evoluţiei constant ascendente, datele statistice arată că Dacia a mai depăşit o marcă de volum: Kia, informează Economica.net.

NASA a confirmat existenţa primei planete care ar putea conţine apă lichidă

NASA a confirmat existenţa primei planete asemănătoare Pământului, care ar putea conţine apă în stare lichidă. Kepler-186f a fost descoperită relativ recent şi este a cincea planteă care gravitează o stea de tip M, la aproximativ 500 de ani-lumină de constelaţia Cygnus, scrie Antena 3.

25 de angajaţi ai CFR Călători ar putea fi arestaţi preventiv

La Braşov, dosarul “Mită în trenuri” continuă, 25 de angajaţi ai CFR Călători află azi dacă vor fi trimişi după gratii, sub acuzaţia de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce au pretins de la călătorii care circulau fără bilet sume cuprinse între 5 şi 60 de lei. 12 controlori şi-au petrecut noaptea în arest după ce joi au fost audiaţi şi reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să ajungă vineri în faţa magistraţilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, anunţă Digi24.

Activiştii proruşi de la Doneţk le cer evreilor să se înregistreze şi să plătească o taxă

Conform reprezentanţilor comunităţii evreieşti de la Doneţk, trei bărbaţi “cu feţele acoperite”, fluturând un steag rus, au distribuit joi pliante prin care informează că “evreii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să se prezinte până pe 3 mai la administraţia locală pentru a se înregistra”. De asemenea, sunt obligaţi să achite o taxă de 50 de dolari (aproximativ 36 de euro) şi să prezinte documente privind religia lor, componenţa familiei şi bunurile pe care le deţin. “Dacă evreii refuză să se înregistreze, atunci cetăţenia lor va fi retrasă, bunurile vor fi confiscate, iar ei inşişi vor fi deportaţi”, menţionează activiştii, care la 7 aprilie au proclamat “Republica de la Doneţk” şi au ocupat toate instituţiile regionale, informează Ştirile PROTV.

Conflictul diplomatic dintre Qatar şi trei monarhii arabe din Golf a luat sfârşit

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul au ajuns la un acord cu Qatarul, punând capăt crizei diplomatice provocate de încercările Qatarului de a se amesteca în afacerile interne ale altor trei monarhii. Acest acord a fost încheiat între miniştrii de Externe ai statelor Consiliului pentru Cooperare în Golf (CCG), în cursul unei reuniuni desfăşurate la baza aeriană din Ryad, potrivit unui comunicat al CCG, conform Mediafax.

Canada trimite şase avioane de vânătoare de tip F-18 în Europa de Est

Joi, premierul canadian Stephen Harper a anunţat că şase avioane de vânătoare de tip F-18 vor fi triise de Canada în Europa de Est, pentru a consolida capacităţile NATO, în contextul agravării crizei din Ucraina. Potrivit presei canadiene, avioanele vor fi staţionate în Polonia, însă Biroul premierului a refuzat să confirme această informaţie.Anunţul Canadei intervine în contextul declaraţiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anunţat că Alianţa va dispune de “mai multe avioane, mai multe nave şi va consolida pregătirea forţelor sale terestre”, anunţă Mediafax.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *