Resetarea jocului politic. SURSE – Florin Cîțu, decis să joace all-in

Guvernul Cioloș este ca și picat în Parlament, iar la partide se fac calcule pentru pașii următori. La PNL se pregătește o decizie radicală, care ar putea reseta jocul politic.

Surse de la vârful PNL ne-au explicat faptul că pasul următor este desemnarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier. Din acest punct se va intra într-un scenariu cu două direcții clare: fie USR îl acceptă pe Florin Cîțu premier, fie se merge la alegeri anticipate.

Scenariul de bază în PNL este cel în care liderii USR nu-l vor accepta sub nicio formă pe Florin Cîțu, deci se pregătesc alegerile anticipate.

În Modrogan au ajuns mai multe sondaje de opinie care arată faptul că liberalii au pierdut 3-4 procente față de ultimele alegeri, dar consideră că le pot recupera printr-o mobilizare exemplară. În sondajele ajunse la PNL, cei de la USR au pierdut la fel 3-4%, dar spre deosebire de PNL nu pot compensa prin activul de partid și mobilizare în teritoriu.

În scenariul anticipatelor, marea problemă este AUR, care aproape că și-a dublat scorul electoral și este partidul aflat pe val. Dacă AUR va obține peste 15%, atunci situația politică se complică.

Cei de la PNL sunt conștienți că PSD-ul va câștiga alegerile anticipate, dar scorul social-democraților nu va fi atât de mare încât să-i impună automat la guvernare. În acest context, cei de la PSD vor trebui să caute o alianță, iar singurii aliați ar putea fi cei de la AUR. Aici, PNL-ul mizează pe ajutorul extern, asta pentru că Bruxelles-ul va face tot posibilul ca AUR să nu intre la guvernare, ne-au mai precizat surse liberale.

PNL își face și o listă pentru alegeri, iar conform surselor noastre vor intra toți greii în bătălie. Toți europarlamentarii PNL vor candida la parlamentare, toți liderii partidului vor fi pe listă și se încearcă atragerea unor personalități pe listele PNL.

În scenariul anticipatelor, gândit la PNL, situația de după alegeri va fi cel puțin la fel de complicată, dar liberalii mizează pe Klaus Iohannis și pe faptul că acesta deține pârghiile puterii. Cu o nouă configurație parlamentară, Klaus Iohannis ar putea aduce la aceeași masă vechea coaliție de guvernare și va solicita renunțarea la toate orgoliile.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *