Reincepe RAZBOIUL in Ucraina: SEPARATISTII VOR SA AJUNGA PANA LA GRANITA CU ROMANIA

tanc-rusia

Mai multe explozii puternice au putut fi auzite, sâmbătă seară, la est de oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov, în cea de-a doua zi după semnarea unui armistiţiu între rebelii pro-ruşi şi autorităţile de la Kiev. Mai mult decât atât, un lider separatist a afirmat că va fi „mulţumit” doar atunci când armata sa va ajunge la graniţa cu România, informează BBC.

Jurnaliştii agenţiei franceze AFP au informat, sâmbătă seară, că în apropierea oraşului ucrainean Mariupol au putut fi auzite mai multe explozii puternice, apoi un fum gros ridicându-se, după ce un punct de control al rebelilor a fost cuprins de flăcări.

Ziariştii francezi au precizat de asemenea că cel puţin trei tancuri ale armatei ucrainene s-au deplasat în zonă, dar s-au întors rapid din drum.

Acest incident are loc în contextul în care vineri, la Minsk, rebelii pro-ruşi şi oficialii de la Kiev au semnat un armistiţiu, cu scopul de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei. În cele din urmă, ambele părţi s-au acuzat de încălcarea acestei înţelegeri.

Potrivit unui interviu acordat postului BBC, Pavel Gubarev, liderul autoproclamat al regiunii Doneţk, a afirmat că va fi mulţumit atunci când armata separatistă va ajunge la graniţele din estul României, pentru a forma în Ucraina „Noua Rusie”.

„Bineînţeles că voi fi fericit dacă nu voi mai auzi explozii în această regiune, dar voi fi cu adevărat mulţumit dacă armata noastră va ajunge la graniţele României. Atunci vom putea crea un stat independent, care se va numi Noua Rusie”, a declarat Pavel Gubarev, liderul autoproclamat al regiunii Doneţk.

Potrivit separatiştilor de la Doneţk armata ucraineană a atacat sâmbătă seara cu lansatoare multiple de rachete, de tip Grad, poziţii ale separatiştilor, în apropierea oraşului Mariupol.

„Mai multe poziţii ale insurgenţilor au fost atacate cel mai probabil cu lansatoare Grad. Rebelii au fost nevoiţi să răspundă acestor atacuri, ceea ce a condus la o confruntare cu arme grele”, au precizat separatiştii pro-ruşi.

Exploziile puternice au avut loc în jurul orei 22.30, în satul Şirokino, situat la est de oraşul Mariupol. Potrivit unor martori, exploziile s-au intensificat în jurul orei 23.25.

„S-au auzit cel puţin şase explozii la o distanţă de circa un kilometru de oraş, apoi au urmat tiruri de armă. În prezent, este linişte în regiune”, a spus un martor, conform AFP.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate şi Apărare din Ucraina, Andriy Lysenko, a declarat sâmbătă că separatiştii pro-ruşi au deschis de cel puţin 10 ori focul asupra trupelor ucrainene, după semnarea armistiţiului.

Noua Rusie (Novorusia) este denumirea regiunii istorice din sudul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea ţarilor ruşi.

noua-rusie

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Urmareste canalul nostru de Telegram! Click aici.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile