fbpx
NATIONALNOUTATISTIRI

Reincep violentele la PUNGESTI: Utilajele CHEVRON protejate de jandarmi.

Reîncep violenţele în comuna vasluiană Pungeşti, între protestatarii împotriva exploatării gazelor de şist şi jandarmii care au protejat luni dimineaţă utilajele companiei americane Chevron venite să realizeze drumul de acces spre perimetrul concesionat şi o platformă, acolo unde urmează să înceapă lucrările pentru montarea primei sonde.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat corespondentului Mediafax că la ora 7.00 dimineaţa compania a reluat lucrările în zona satului Siliştea, comuna Pungeşti, şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de şist. Utilajele au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici intervenind pentru a împiedica accesul utilajelor, însă oamenii au fost opriţi de către jandarmi.

Zeci de persoane aflate în corturile din “Tabăra de rezistenţă” din Siliştea-Pungeşti, instalate după protestul din octombrie faţă de explorarea gazelor de şist, au reclamat luni dimineaţă intervenţia în forţă a jandarmilor, care au folosit inclusiv bastoanele de cauciuc. Oamenii au spus că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

Pentru a nu relata despre aceste abuzuri, reprezentanţii presei au fost împiedicaţi să ajungă la faţa locului, fiind invocată “siguranţa” reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, a declarat că “misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti” şi că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la Poliţie. “Peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen şi au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la Poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială”, a susţinut Irina Radu.

Exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică a solului şi introducerea unor substanţe chimice în acest proces este un procedeu care dăunează mediului înconjurător, susţin opozanţii Chevron. În ultima perioadă, comuna vasluiană Pungeşti a devenit epicentrul luptei contra înstrăinării resurselor naturale. Aici ar urma să fie amplasată de către compania americană Chevron prima sondă de explorare a gazelor de șist. Sursa: FrontPress.ro

pungesti

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.