Referendum pentru unirea Crimeei cu Rusia. Guvernatorul pro-rus din Donetk arestat!

Tensiunile din Ucraina continuă după ce un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia a fost anunţat pentru data de 16 martie, relatează AFP. Parlamentarii din regiunea rusofonă au votat în unanimitate o rezoluţie care susţine unirea cu Rusia şi au cerut legislativului de la Moscova şi preşedintelui Vladimir Putin să ia în calcul solicitarea.

Pe de altă parte, premierul “pro-european” de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a catalogat joi drept “ilegitimă” decizia Parlamentului din Republica Autonomă Crimeea de a cere alipirea peninsulei de la Marea Neagră Federaţiei Ruse. Iaţeniuk a mai declarat în faţa presei, în urma unei întâlniri cu liderii Uniunii Europene la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie “nu are nicio bază legală”.

La consultarea populară, cetăţenii din Crimeea vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată.

Cu o populaţie de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, Crimeea este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie, aminteşte Realitatea Tv. Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse şi, în condiţiile evoluţiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcţia de premier pe Serghei Aksionov.

Citiți și:  Marea Neagră începe să “fiarbă”. În replică la prezența masivă a NATO, Rusia trimite peste 50 de avioane de luptă în zonă

Parchetul General ucrainean a anunţat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum şi împotriva preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru ameninţare la adresa “integrităţii” Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Zilele trecute, tensiunile au crescut în Crimeea şi primele focuri de armă au fost trase, în aer, de trupele ruse care încercau să îi împiedice pe militarii ucraineni, neînarmaţi, să îşi reia locurile de muncă la o bază militară ocupată.

Crimeea este o regiune tradiţional rusă, care a fost eliberată de sub tătari de către ruşi. A făcut parte din Imperiul ţarist de la sfârşitul secolului al 18-lea şi apoi din Uniunea Sovietică. Abia în 1954, prim-secretarul de atunci al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nichita Sergheevici Hruşciov, a încorporat-o Ucrainei.

w1

Guvernator pro-rus arestat la Doneţk

În tot acest timp, Pavel Gubarev, guvernatorul autoproclamat al Donețkului, și alți 70 de manifestanți care au ocupat sediul guvernului acestei regiuni din estul Ucrainei au fost reținuți joi dimineață de poliția ucraineană, informează EFE. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU, descendent al fostului KGB) a deschis săptămâna aceasta un dosar penal împotriva lui Gubarev pentru că a condus grupul de manifestanți care a ocupat clădirea, transmite Agerpres.

Citiți și:  Analiza Bloomberg: Pericol în Marea Neagră! AMENINTAREA lui Putin

Forțele ucrainene au eliberat sediul guvernului regional, ocupat pentru a doua oară de un grup de protestatari proruși, și au arborat steagul ucrainean, coborându-l pe cel rus, înălțat de susținătorii lui Gubarev, relatează Efe, citând Radio Liberty, antena ucraineană a postului Europa liberă.

Regiune majoritar rusofonă, Donețk, la fel ca alte orașe din estul și sudul Ucrainei, a fost scena unor demonstrații în masă împotriva noilor autorități de la Kiev, instalate la putere în urma unor violenţe de stradă soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Sursa: FrontPress.ro

3 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU