Realitatea care da fiori omenirii. Profesor Oxford: Este o catastrofă!

O afirmație care îți dă fiori pe șira spinării: „Realitatea depășește modelele noastre”. Profesorul Timothy Palmer de la Universitatea Oxford emite o avertizare puternică asupra schimbărilor climatice.

Incendii, uragane și valuri de căldură intense sunt exemple fără precedent în 2021, un an care a „spulberat” toate estimările. Cercetările sugerează că mai multe valuri de căldură și o creștere a precipitațiilor va avea loc pe măsură ce concentrația de dioxid de carbon crește în atmosferă. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, au fost create modele pentru a prezice schimbările climatice – dar evenimentele recente din Columbia Britanică, Germania și Belgia sunt „mai puternice decât modelele”.

Timothy Palmer este profesor de cercetare al Societății Regale de Fizică Climatică la Universitatea din Oxford. În prezent, el face presiuni pentru elaborarea unei noi generații de modele pentru a crește precizia înțelegerii evenimentelor actuale și prezicerii evenimentelor viitoare.

„Problema este că încălzirea globală este atât de intensă, încât este în afara gamei modelului”, a spus profesorul Palmer pentru Express.co.uk. „Nu este vorba despre faptul că estimările au fost depășite – înregistrările au fost complet spulberate de aceste evenimente recente. „

Realitatea depășește cumva capacitatea noastră de a simula realitatea.
În Marea Britanie, anul 2020 a fost al treilea cel mai cald înregistrat, al cincilea cel mai ploios și al optulea cel mai însorit, potrivit celui mai recent raport al organismului care se ocupă de monitorizarea climei.

Este o vreme fără precedent, deoarece niciun alt an nu a fost în primii zece la toate cele trei categorii.

În Turcia, intensitatea căldurii incendiilor care au ucis patru persoane a fost raportată a fi de patru ori mai mare decât oricând înregistrată în țară. Cel puțin 85 de incendii s-au declanșat în 13 state americane – aproximativ 6000 de kmp – săptămâna trecută. Acum, mai mult de 90% din vestul SUA se află oficial într-o stare de secetă.

Cel puțin 177 de oameni au fost uciși în urma inundațiilor devastatoare care au lovit Germania și Belgia. Zeci sunt încă dispăruți.

Trebuie să ne adaptăm noului normal
Pentru a lupta împotriva climatului „nou normal” și a dezastrelor naturale, prof. Palmer spune că țările vor trebui să se adapteze și să își dezvolte infrastructura. „Trebuie să dezvoltăm infrastructura, astfel încât să devenim rezistenți la acest nou tip de climă – noul normal – dacă doriți”, a spus el.

„Fiecare țară trebuie să facă acest lucru. În unele țări, ar putea exista o incidență crescută a secetei, așa că, de exemplu, în California. Alte locuri, cum am văzut în Germania, vor experimenta inundații. Și unele țări vor experimenta o creștere mare a nivelului mării.”

Profesorul Palmer și colegii săi îndeamnă țările să își pună în comun resursele pentru a construi modele climatice care să poată fi aplicate lumii în schimbare actuale.

Un nou model de dezvoltare climatică
„Avem nevoie ca țările lumii să se reunească și să-și pună în comun resursele pentru a construi modele climatice și a folosi supercomputerele:

„Trebuie să intensificăm știința schimbărilor climatice pentru a înțelege cu adevărat mai bine cum se produc aceste extreme excepționale. „Deci, în esență, propune un nou centru internațional, mai degrabă decât cel în care modelele climatice sunt dezvoltate de institute individuale și grupuri universitare și așa mai departe“.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *