RĂZBOI TOTAL la graniță! TRUPELE MILITARE au fost mobilizate! România și NATO au reacționat IMEDIAT

O intervenție militară sârbă în Kosovo este foarte posibilă, după decizia Parlamentului de la Priştina de a forma o armată, a anunțat un consilier prezidențial din Serbia.

Cu toate acestea, Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat ambele părţi să dea dovadă de reţinere, potrivit Mediafax.ro.

Nikola Selakovici, consilierul președintelui sârb Aleksandr Vucici, a atras atenția că armata sârbă ar putea trimite trupe și ar utea declara Kosovo ca și teritoriu ocupat.

Pe de altă parte, administrația de la Belgrad a considerat decizia de înființare a unei armate în Kosovo, drept „cea mai mare ameninţare directă la adresa păcii şi stabilităţii regionale”.

La rândul său, Goran Rakici, liderul etnicilor sârbi din Kosovo a considerat decizia de înființare a armatei kosovare drept „inacceptabilă”, susținând că „acest lucru arată clar că Priştina nu vrea pace”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „regretă” decizia parlamentului de la Pristina de a crea o armată kosovară şi că Alianţa îşi va „reexamina nivelul de angajare” în Kosovo.

„NATO susţine dezvoltarea Forţei de securitate din Kosovo în actualul mandat. După schimbarea mandatului, Consiliul Atlanticului de Nord va trebui să reexamineze nivelul angajării alături de KSF”, a precizat Stoltenberg.

Ministrul de externe al Rusiei a cerut vineri misiunii ONU din Kosovo să ia măsuri pentru demilitarizarea zonei și pentru desființarea oricăror unități armate din Kosovo.

„Suntem convinși că prezența internațională în Kosovo, în primul rând Misiunea Administrației Interimare a ONU în Kosovo și Forța kosovară, sunt obligate, în conformitate cu mandatele lor și acționând în baza dispozițiilor 9b și 14 ale Rezoluției 1244 ale Națiunilor Unite, de a lua măsuri urgente și exhaustive pentru demilitarizarea și desființarea oricărei unități armate a albanezilor kosovari”, a declarat Serghei Lavrov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *