RAZBOI CIVIL? Peste 25 de MORTI in violentele din Ucraina (FOTO)

Marţi a fost una din cele mai violente zile din cadrul protestelor din Ucraina, cel puţin 25 de persoane pierzându-şi viaţa şi alte câteva sute fiind rănite. Victimele au fost înregistrate atât în rândul protestatarilor cât şi cadrul forţelor de ordine. Deasemenea şi un jurnalist şi-a pierdut viaţa ieri în Kiev. Printre morţi se numără şi 7 poliţişti ucişi prin împuşcare.

“Opoziţia a depăşit limitele încercând să ajungă la putere cu ajutorul străzii, iar cei vinovaţi vor fi judecaţi”, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP.

Drept urmare, trupele speciale Bekut au fost înarmate cu automate Kalasnikov iar taburile blindate au fost scoase pe străzi în încercarea de a elibera Piaţa Independenţei ocupată de protestatari de aproape trei luni.

Potrivit unui anunț postat pe pagina de internet a guvernului ucrainean, începând de la miezul nopții nimeni din afara Kievului nu va mai avea acces în oraș.

În tot acest timp, în vestul ţării, în oraşul Lviv, protestatarii au atacat în noaptea de marţi spre miercuri o unitate militară şi au luat mai multe arme, informează corespondentul local al France Presse.

Citiți și:  ALERTA Reuters: Rusia a trimis rezerve de sânge și materiale medicale la granița cu Ucraina

În acest context primii care au vorbit despre tentativa de declanşare a unui “război civil” au fost oficialii din Moscova, prin vocea şefului Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Puşkov. Acesta i-a acuzat pe occidentali de a fi răspunzători pentru această situaţie, potrivit AFP.

România face apel la puterea din Ucraina să nu reprime violent manifestările antiguvernamentale

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic. Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citiți și:  ULTIMA ORĂ Invazia Rusiei în Ucraina este IMINENTA

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina”, se mai menţionează în comunicatul amintit.

De peste două luni în Ucraina, în special în marile oraşe din vest şi în capitală, au loc manifestaţii populare, la care participă atât forţe naţionaliste cât şi partide moderate. Acţiunile au fost motivate iniţial de decizia guvernului de scoate ţara în afara sferei de influenţă a Uniunii Europene în vederea unei apropieri de Rusia. Între timp, pe măsura escaladării violenţelor, aripa naţionaliştilor radicali din rândul demonstranţilor a început să revendice o schimbare totală de regim şi orientarea Ucrainei spre un statut de ţară independentă, atât faţă de Bruxelles cât şi faţă de Moscova. Sursa: FrontPress.ro

42 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 a10 a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.