Răsturnare totală de situaţie! Vom purta mască şi după pandemie!

Cei mai mulţi oameni asociază acum masca de protecţie cu COVID-19 şi speră că, odată cu finalul pandemiei, se va renunţa şi la purtarea acesteia. Totuşi, o cercetare realizată de specialişti din Ungaria şi România indică faptul că există o altă mare problema care ne afectează serios sănătatea şi care ne-ar putea obliga să purtăm în continuare măşti, dacă nu se va găsi rapid o soluţie.

Autorităţile din toată lumea şi implicit şi din România vorbesc despre finalul pandemiei, despre o rată de vaccinare cât mai mare şi renunţarea la purtarea măştii de protecţie. Există totuşi un mare risc să purtăm masca şi după finalul pandemiei, scrie presa din Ungaria.

Trebuie să luăm măsuri urgent împotriva acestei probleme
„Dacă nu luăm măsuri împotriva poluării aerului, va trebui să purtăm mască de protecție și după epidemia cu noul coronavirus”, a atras atenția Grupul de lucru pentru calitatea aerului.

Potrivit unei cercetări comune, efectuate de specialiștii români și ungari, 5% din încălzirea rezidențială implică arderea deșeurilor, astfel ajungând în aer compuși toxici. Arderea deșeurilor menajere reprezintă chiar de sute de ori riscuri mai grave pentru sănătate decât au crezut până acum experții din acest domeniu, relatează jurnaliştii de la Infostart.hu.

La asemenea concluzii a ajuns ultimul studiu internațional, efectuat recent. Cercetători ungari și români au demonstrat în fiecare localitate studiată de ei – la Budapesta și București, precum și în localitățile mai mici din mediul rural – existența compușilor nocivi în aer în urma arderilor deșeurilor exclusiv solide.

Deces prematur pentru 13.000 de persoane/an; numărul real al celor afectaţi de poluare este însă, cel mai probabil, mult mai mare
Potrivit măsurătorilor, arderea deșeurilor contribuie în medie cu 5% la poluarea aerului. Directorul de proiect al Grupului de lucru pentru calitatea aurului a subliniat: „Deși acest procent de 5% pare puțin, trebuie luat în considerare că efectul dăunător asupra sănătății poate fi de sute de ori mai mare decât restul de 95%”.

Judit Szegő, cercetător de mediu, a subliniat că numai în Ungaria s-a constatat decesul prematur a 13.000 de persoane pe an, dar poluarea aerului poate fi responsabilă de moartea a mai multor persoane, deoarece aceste substanțe sunt mai toxice de sute sau chiar de mii de ori mai mult decât emisiile în mediu a unei sobe pe lemne.

Specialistul ungar a declarat pentru InfoRadio că de multe ori oamenii nu știu că ceea ce folosesc pentru încălzire constituie substanțe dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, o ramă de fereastră, care este din lemn, dar este tratat, respectiv, este vopsit, lăcuit și prin urmare este considerată deșeu, ar fi interzisă arderea acesteia și ar putea duce la aplicarea unei amenzi de până la 300.000 de forinți, a atras atenția directorul de proiect, care a adăugat că Guvernul ungar și consiliile locale au o imensă responsabilitate în ceea ce privește simplificarea transportării și tratării deșeurilor din gospodării.

Ce soluţii recomandă Grupul de lucru pentru calitatea aerului?
„Cu toate că și în prezent aceste deșeuri pot fi transportate gratuit până la o anumită cantitate în depozite special amenjate, este mult mai ușor să aștept acțiunea de eliminare anuală a deșeurilor, însă șansele sunt foarte mari ca aceste deșeuri să fie luate acasă de cineva cu scopul arderii lor pentru încălzirea gospodăriei, ceea ce are efecte toxice foarte mari”, a precizat el.

Grupul de lucru pentru calitatea aerului consideră că ar fi nevoie și de intensificarea pozițiilor adoptate de autorități care aplică măsuri împotriva infractorilor, deoarece aceste măsuri reprezintă doar o fracțiune în raport cu pagubele, îmbolnăvirile și decesele premature cauzate de arderea deșeurilor în gopodării.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!