Răsturnare de situaţie pentru românii care vor să se vaccineze!

Campania de vaccinare decurge bine în România în acest moment, iar autorităţile se bazează acum şi pe implicarea medicilor de familie. Totul se dovedeşte însă să fie mult mai complicat decât ar trebui, iar campania din cabinetele medicilor de familie pare să înceapă cu stângul.

Anunţată de autorităţi cu surle şi trâmbiţe, vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie nu pare să mai înceapă astăzi, 4 mai.

Nemulţumirile medicilor de familie
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepresedinte al CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), vorbea despre 3.000 de noi fluxuri de imunizare începând de marţi, însă acest lucru a fost deocamdată amânat.

Medicii de familie vorbesc despre lipsa banilor pentru cumpărarea tuturor echipamentelor necesare, dar şi despre lipsa de interes a celor ce ar trebui vaccinaţi în cabinetele lor cu serul de la Johnson & Johnson.

„Avem echipamentele pe care noi ni le-am achiziționat și pe care le avem în mod obișnuit, nu am primit niciun fel de materiale de la DSP”, spune medicul de familie Eva Cristescu pentru Digi24.

„Sunt niște bani care se supun taxelor și impozitelor și care deja trebuie să acopere foarte multe lucruri”
Autorităţile au majorat de la 30 la 40 de lei suma pe care o primesc medicii de familie pentru fiecare român vaccinat, însă cadrele medicale se plâng că banii sunt in continuare insuficienţi.

Citiți și:  Așa apar nevaccinații majoritari în ATI – cei care nu au trei doze sunt declarati nevaccinați!

„Sunt niște bani care se supun taxelor și impozitelor și care deja trebuie să acopere foarte multe lucruri, precum plata asistentei și achiziționarea echipamentelor. Am primit mail săptămâna trecută pentru a fi întrebați când suntem găsiți să ni se livreze dozele de vaccin și recunosc cinstit că am refuzat.

În primul rând, nu am o listă suficient de lungă de doritori ai vaccinului Johnson & Johnson și atunci am temporizat pentru săptămâna aceasta despre ce număr de doze poate fi vorba, astfel încât să nu ne trezim că primim un număr de doze pe care noi nu le putem folosi și avem după aceea dificultăți cu DSP, eventual să le restituim, cum ni se întâmplă de obicei”, explică Eva Cristescu.

„Pacienții pot veni dacă ne anunță cu privire la disponibilitatea lor chiar de săptămâna viitoare”
Aceasta mai spune că oamenii care vor să se vaccineze la cabinetele medicilor de familie o pot face de săptămâna viitoare, însă trebuie să anunţe înainte. Medicii că nu au cum, din punct de vedere fizic, să îi contacteze ei pe toţi pacienţii pe care-i au pe listă, aşa că îi îndeamnă pe oameni să se programeze cât mai repede. Medicul Eva Cristescu se mai plânge şi de faptul că statul român nu le oferă suportul cuvenit pentru buna desfăşurare a acestei campanii.

Citiți și:  Alertă INSP: Crește procentul morților vaccinați anti-covid

„Dacă se pune problema să sunăm noi la telefon pe toți cei de pe lista noastră, asta fură ceva timp și noi mai avem și alte lucruri de făcut. Sunt pacienți care vin cu rețete, care vor analize, copii care trebuie vaccinați cu vaccinurile din schema obligatorie și așa mai departe. Nu se pune problema, pacienții pot veni dacă ne anunță cu privire la disponibilitatea lor chiar de săptămâna viitoare.

Dacă ne-ar fi informat cu privire la dorința lor de a se vaccina cu acest ser în luna trecută în care s-a tot discutat despre asta ar fi putut veni chiar de astăzi, eventual. Dar dacă nu s-au înscris în acest sens, nu putem de azi, mai ales că nici din partea statului român nu avem suportul cuvenit”, a declarat medicul de familie Eva Cristescu.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!