Răsturnare de situație în Afganistan. America trimite o undă de șoc la nivel mondial

Răsturnare de situație în Afganistan. Deși trupele americane urmau să se retragă până marți, un fost secretar american al apărării anunță că SUA se va întoarce pe câmpul de luptă pentru a putea pune mâna pe ISIS.

Leon Panetta, fostul secretar al apărării în administraţia Barack Obama şi director CIA în perioada în care SUA îl vâna pe liderul Al-Qaeda Osama bin Laden, vine cu precizări de ultimă oră.

Mai exact, oficialul American este de părere că SUA vor fi obligate să se întoarcă în Afganistan pentru a putea elimina reţelele teroriste ce se vor revigora după preluarea puterii de către talibani, relatează New York Post.

El a mai adăugat că talibanii au oferit practic un ”sanctuar” teroriștilor și o vor face din nou. Deși SUA încearcă să își scoată trupele de acolo, oficialul american precizează că războiul împotriva terorismului nu poate fi abandonat, el repreztând o amenințare la adresa securității mondiale.

„Va trebui să ne întoarcem pe câmpul de luptă din Afganistan ca să punem mâna pe ISIS. Probabil va trebui să mergem din nou acolo când Al-Qaeda se va revigora, ceea ce va face sub control taliban.

Talibanii le-au oferit sanctuar teroriştilor Al-Qaeda şi probabil că o vor face din nou.

Înţeleg că ne străduim să ne scoatem trupele de acolo, însă ideea este că, dacă putem părăsi un câmp de luptă, nu putem abandona războiul împotriva terorismului, care reprezintă în continuare o ameninţare la adresa securităţii noastre”, a prezis Panetta într-o declaraţie pentru CNN.

Ce înseamnă retragerea SUA din Afganistan
În același timp, fostul secretar de stat în apărare a vorbit și despre retragerea bruscă a trupelor americane, lucru decis de președintele Joe Biden. În opinia sa, aceasta mișcare a generat o situaţie „ dificilă şi foarte periculoasă” în contextul în care „mii de militari de-ai noştri se află într-o zonă extrem de restrânsă într-o ţară neprietenoasă”.

Totodată, oficialul american a ma adăugat că deși talibanii susțin că doresc pace şi o guvernare nouă, aceştia rămân „terorişti şi, cu siguranţă, susţinători ai teroriştilor, efectuând controale pentru terorişti”.

El a mai subliniat faptul că Statele Unite dețin o serie de informații solide de la serviciile de spionaj despre liderii ISIS-K, gruparea locală a ISIS în Afganistan şi Pakistan. În acest context, fostul secretar din apărarea susține că „sunt şanse destul de mari să-i identificăm pe cei implicaţi în acest atac. Odată ce reuşim să-i localizăm, va trebui să pornim pe urmele lor”.

Amintim faptul că în cursul zilei de sâmbătă, SUA au emis o nouă alertă de securitate prin care a cerut cetăţenilor săi să nu se deplaseze la aeroportul din Kabul şi să nu stea în preajma porţilor.

Mai exact, oficialii americani şi internaţionali au avertizat că amenininţările teroriste cresc pe măsură ce se apropie termenul-limită de retragere a trupelor americane din Afganistan, 31 august. În același timp, mai multe ţări au încheiat evacuările din pricina acestor riscuri. În ceea ce privește reacția talibanilor, aceștia au transmis că cetăţenii străini vor putea părăsi Afganistanul după această dată şi civili vor putea călători cu zborurile comerciale.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *