Rasturnare de situatie. Florin Cîțu, anunț despre vaccinul anti-COVID. TOTI romanii trebuie sa stie

Fostul premier Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a aruncat în aer intenţiile autorităţilor privind vaccinare cu o declaraţie făcută luni, privind finalul perioadei de gratuitate pentru vaccinul împotriva COVID-19. La puţin timp după, premierul Florin Cîţu şi-a contrazis şeful de partid, dând asigurări că nu există niciun astfel de plan şi că vaccinul anti-COVID va rămâne gratuit în România.

Premierul Florin Cîţu a vorbit luni despre mersul campaniei de vaccinare din România, însă a ţinut să lămurească şi câteva aspecte, în urma unor declaraţii făcute mai devreme în timpul zilei de către şeful său de partid, Ludovic Orban.

Prim-ministrul Cîţu: În România, vaccinul este şi rămâne gratuit
Mai exact, Florin Cîţu l-a contrazis pe fostul premier şi a declarat ca vaccinarea va rămâne gratuită în România.

„Aici vreau să fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor pentru că, în România, vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nicio discuţie în Guvernul României pentru a schimba lucrurile.

Avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare şi în toamnă, a continua campania de vaccinare şi anul viitor pentru că nu ştim exact cum va continua pandemia”, a spus Florin Cîţu, luni, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii.

Relaxare la restricţii, însă zero relaxare a vaccinării!
Prim-ministrul a subliniat că, deşi există o scădere a ratei de pozitivare şi se iau măsuri de relaxare, campania de vaccinare în sine nu trebuie sub nicio formă să se relaxeze.

„Ne vedem astăzi pentru a ne asigura că nu ne relaxăm în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Da, relaxăm din condiţii pentru că, e adevărat, pandemia, vedem că există o îmbunătăţire a ratei de pozitivare, deci o scădere a ratei de pozitivare, dar trebuie să continuăm campania de vaccinare şi e important pentru noi chiar dacă lucrurile se relaxează pe partea de pandemie”, a precizat Cîţu.

„Dacă ne uităm la zona rurală, rezultatele nu sunt la fel de bune”
Florin Ciţu a subliniat importanţa organizării de maratoane de vaccinare şi spune că autorităţile trebuie să se concentreze şi pe zonele rurale, potrivit news.ro.

„Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinaţi ca să nu avem probleme cu alte tulpini din India, Anglia. E important să continuăm ce a început şi a mers bine până acum. Trebuie să schimbăm puţin strategia şi să învăţăm din ce a mers bine până în aceste zile.

În primul rând, am văzut că a mers foarte bine când am făcut acele maratoane. Este clar că este nevoie de asemenea acţiuni în fiecare oraş din ţară, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să avem astfel de maratoane pentru că se pare că acolo avem cel mai mare succes în ceea ce priveşte campania de vaccinare în aceste momente.”

„Avem rezultate bune, dacă ne uităm la oraşe sau la zonele urbane, dar, dacă ne uităm la zona rurală, rezultatele nu sunt la fel de bune. Şi aici avem nevoie de soluţii şi de la dumneavoastră şi domnul Gheorghiţă o să vină cu câteva propuneri, ca să putem să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni”, a mai declarat, luni, Florin Cîţu.

Ce spunea Ludovic Orban despre vaccinarea împotriva COVID-19 contra-cost?
„Noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare.

E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor.

Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a declarat, mai devreme în cursul zilei de luni, Ludovic Orban, aflat într-o vizită în judeţul Argeş.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!