Răsturnare de situație. Anunțul venit de la Guvern privind FACTURILE la energie electrica

Consumatorii casnici de energie au parte de vești extraordinare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat detalii importante pe acest subiect. El a explicat pe larg despre ce e vorba pe pagina sa de Facebook.

Consumatorii casnici de energie care nu au schimbat contractul vor plăti în următoarele şase luni preţul cel mai mic. Acesta e cel pe care îl oferă în piaţa concurenţială furnizorul lor. Companiile s-ar fi angajat benevol să facă acest lucru. Mesajul a fost trasmis pe Facebook, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, nu furnizorul, aşa încât furnizorii trebuie să dea preţuri mai bune şi să se bată pe acesta”, a scris ministrul.

El a spus că vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului. Acest lucru s-a întâmplat după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, şi cu ministerul, şi cu furnizorii.

“Și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, şase luni, până pe 30 iunie,. A mai adăugat un lucru”, a spus ministrul.

“Se trece toată lumea în piaţa serviciului universal. Dar furnizorii pot acorda discount la preţul concurenţial. Adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu”, a completat acesta.

Ușor nemulțumit de ceea ce s-a făcut
Ministrul s-a declarat uşor nemulţumit. Popescu și-ar fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său.

“Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit”, a precizat oficialul guvernamental.

El a adăugat că ANRE a discutat cu toţi cei patru furnizori, iar aceştia s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. “Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a continuat Popescu.

La ce preț vine factura la energie
Popescu a explicat că românii nu se vor mai înghesui la ghişeele furnizorilor. Factura îi va veni acasă la preţul cel mai mic. “Deci preţ de serviciu universal, discount, preţ final de plată, care e egal cu preţul concurenţial. În fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea şi pe celelalte din piaţă pe comparatorul ANRE, şi şase luni poate studia şi opta. Primeşte acasă şi o foaie în care, dacă optează, bifează direct şi-şi alege şi trimite înapoi la furnizor şi a încheiat procedura sau aşteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piaţă”, a mai spus ministrul.

Dacă şase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, a adăugat el.

“Înseamnă că doreşte serviciul universal, care e mai scump, şi rămâne în piaţa serviciului”, a spus ministrul. Potrivit Ordinului, furnizorii au obligaţia lună de lună să vină să-i ofere clientului această informaţie.

Potrivit informaţiilor Agerpres, furnizorii vor oferi clienţilor casnici cel mai bun tarif monom pe care îl au în prezent. Cu alte cuvinte, e vorba de cea mai bună ofertă fără abonament pe care o au pentru piaţa concurenţială.

Sursa: capital.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație