“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
MEDICALNATIONALNOUTATI

Ramanem fara medici! 15.000 ne-au spus “Adio” – unde s-au dus cei mai multi

Colegiul Medicilor publica niste date cel putin ingrijoratoare: in ultimii sase ani, peste 15.000 de medici au parasit Romania, mergand sa lucreze in tari in care sunt tratati mai bine.

Doar in primele 10 luni ale anului trecut, 2.600 de medici au plecat sa munceasca in spitalele din strainatate, potrivit Digi24. Cei mai multi dintre acestia au optat pentru Marea Britanie, in timp ce restul au ales Germania, Franta si Belgia.

Totodata, un studiu recent a scos la iveala ca cei mai multi medici din randul strainilor care lucreaza in Germania provin din tara noastra. Datele oficiale arata ca peste 2.700 de medici din Romania activau, in 2012, in unitatile sanitare din Germania, in comparatie cu circa 2.250 din Grecia si putin peste 2.000 din Austria.

Salariul este principalul aspect care ii convinge pe medici sa isi paraseasca tara. Um medic castiga intre 200 si 1.500 de euro pe luna in Romania, in functie de vechime. In strainatate, remuneratia lunara porneste de la cel putin 1.700 de euro si poate ajunge chiar si pana la 12.000 de euro.

Spitalele din Romania raman astfel din ce in ce mai goale. In 2012, in sistemul sanitar erau 20.000 de medici, care reuseau sa acopere numai 70% din numarul de pacienti. Acum, numarul acestora a scazut, ajungand la circa 15.000 de medici.

Statul pierde foarte multi bani din cauza exodului medicilor, pentru ca plateste 30.000 de lei pentru sase ani de pregatire a unui doctor si 21.000 de lei pentru specializarea acestuia. Astfel, in ultimii sase ani, statul a pierdut nu mai putin de 3,5 miliarde de lei.

Romania aloca cei mai putini bani din UE pentru sanatate

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a vorbit despre consecintele exodului, sustinand ca toate pornesc de la subfinantarea sistemului sanitar si ca Romania este tara europeana care aloca cei mai putini bani acestui domeniu.

“Consecintele se vad de la distanta. In primul rand ca nu se poate asigura calitatea actului medical de o persoana care acopera unul, doua, sau trei posturi vacante, pentru ca sistemul trebuie sa functioneze.

In al doilea rand, apare sentimentul de insatisfactie la medicii care nu se pot realiza profesional pentru ca vor sa faca si nu pot. Toate pleaca de la finantarea sistemului. Romania ramane tara care aloca cel mai putin pentru sanatate din toate tarile Uniunii Europene si pe penultimul loc din Europa.

Daca vrem sa oprim acest exod, trebuie sa finantam corect sistemul. Universitatile de medicina nu pot sa puna pe piata muncii mai mult de 2.500 de doctori, iar in conditiile in care pleaca 3.000 de medici pe an, avem un export mai mare decat producem”, a explicat Vasile Astarastoae.

Sursa: Ziare.com

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.