“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Raluca Turcan face ANUNTUL momentului. Se modifica o lege importanta

Raluca Turcan World Vision

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat, miercuri, 22 septembrie, modificări legislative la nivelul legii asistenței sociale astfel încât Guvernul să finanțeze românii vulnerabili, aflați în dificultate, nu instituții de asistență socială. Raluca Turcan a vorbit și despre măsuri complementare prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele făcând referire la alocarea a 182 de milioane de euro pentru crearea centrelor care asigură servicii sociale.

„Alături de organizaţii neguvernamentale am finalizat deja şi urmează să fie pusă în dezbatere publică o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, finanţarea urmează beneficiarul”, a declarat ministrul Raluca Turcan, miercuri, după inaugurarea primului centru itinerant de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi la Tulcea.

Când încep primele consultări pe noile modificări ale legii asistenței sociale
Potrivit ministrului muncii, primele consultări referitoare la noile modificări legislative vor debuta săptămâna viitoare. „Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Asistenţa socială nu mai poate fi privită în România ca o povară. Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, cu un mediu antreprenorial puternic, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară. Aceste nuclee pot fi sprijinite şi ajutate cu asistenţă socială de calitate”, a precizat Raluca Turcan.

În anul 2021, 29 direcții generale de asistență socială și protecția copilului din România, din totalul de 47, au fost penalizate cu 25% din bugete din cauza nerestructurării unităților cu peste 50 de beneficiari, potrivit prevederilor legislative. Raluca Turcan a precizat că „nu a penalizat ea”, ci doar a pus în aplicare legea care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021.

Ce măsuri trebuie să respecte beneficiarii de ajutor social
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, pe 15 septembrie, prin care se stabilesc noi măsuri pentru beneficiarii de ajutor social. Ministrul Muncii a anunțat că persoanele care beneficiază de acești bani și semnează un contract de muncă pe o perioadă de cel puțin doi ani de zile vor primi ajutor social timp de 6 luni de la încadrarea în muncă.

De asemenea, persoanele care primesc ajutor social și sunt apte de muncă trebuie să se prezinte din 6 în 6 luni la agențiile de ocupare a forței de muncă. În caz contrar, vor pierde ajutorul social și îl mai pot solicita abia după un an de zile.

„Principalele prevederi adoptate: menţinerea acordării ajutorului social pentru încă 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin 2 ani.

Dacă raporturile de muncă încetează mai repede din iniţiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor fi recuperate. În schimb, dacă acestea încetează din cauza angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, a declarat Raluca Turcan.

Când va înceta acordarea de ajutor social. Persoanele apte de muncă trebuie să muncească
„Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate, pentru menţinerea legăturii cu serviciile de ocupare şi stimularea ocupării. Absenţa va fi asimilată refuzului unui loc de muncă şi va duce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, a mai precizat Raluca Turcan.

Beneficiarii fără studii finalizate vor fi obligaţi să urmeze programul educaţional „A doua şansă”, pentru a putea să aibă parte de ajutor social.

„(OUG prevede, n.r.) posibilitatea ca persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, în funcţie de recomandările formulate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, să urmeze programul educaţional de tip ‘A doua şansă’. Refuzul de participare va duce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. Decontarea transportului pentru persoanele apte de muncă care primesc ajutor social şi care urmează cursurile programului ‘A doua şansă’ , la o distanţă mai mare de 5 kilometri faţă de locuinţă. Autorităţile administraţiei publice locale vor deconta până la 500 lei/persoană/semestru şcolar”, a explicat Raluca Turcan.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.