Raluca Turcan da vestea momentului! Salariu minim european si pentru romani?

Salariile din România, cele din mediul privat, sunt mult în urmă faţă de media europeană. În acest sens, milioane de oameni speră ca şi în ţara noastră să fie implementat salariul minim european. În acest sens, ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut precizări importante. Aceasta a vorbit despre condițiile în care acesta ar putea fi introdus în România.

Amănunte extrem de importante şi de ultimă oră care interesează milioane de români. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre salariul minim european și despre condițiile în care acesta ar putea fi introdus.

Mai mulţi bani pentru români
”În privința salariului minim european, simt nevoia să fac câteva precizări. În primul rând, la nivel european, este vorba despre o dezbatere și este un proces în curs, în care țările își exprimă variantele de abordare ale salariului minim.

În România, știți că anul trecut, pentru prima dată, salariul minim a rezultat dintr-un dialog social și a fost calculat în baza unor indicatori obiectivi, astfel încât să crească și salariul, dar să fie și susținut de economie. Același lucru ne propunem și pe viitor.

Dar, în plus față se asta, ne dorim o variantă predictibilă, adică să nu fie nevoie ca în fiecare an să venim cu un HG în urma dialogului social, să decidem indicatorii pe care îi luăm în calcul, ci să venim cu un act normativ, care să spună că, în România, salariul minim va avea următorii indicatori la bază.

Astfel încât și mediul economic să cunoască din timp ce salarii trebuie să plătească și oamenii să aibă predictibilitatea creșterii veniturilor lor.

Raluca Turcan a dezvăluit marile probleme
Eu, ca ministru, sunt îngrijorată în momentul de față de numărul mare de angajați, mai ales în sectorul privat, plătiți cu salariul minim și consider cu tărie că această discuție trebuie să fie una permanentă, temeinică, astfel încât să găsim acea variantă de salariu minim care să fie atractivă și pentru angajatori.

Astfel, aceştia nu ar mai trebui mai apeleze la forme de plată la gri, cu tot felul de stimulente pe lângă salariul minim pentru angajați pentru că, în felul acesta, îi privează de contribuția la pensiile de care vor beneficia atunci când vor ieși la pensie și în același timp și pentru angajați, pentru a le crește calitatea vieții”, a explicat Turcan.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!