Raluca Turcan aruncă bomba momentului! Totul se poate întoarce împotriva oamenilor

Anunțul momentului pentru toți românii. Ministrul Muncii, Raluca Turcan trage un semnal de alarmă în legătură cu o eventuală majorare a salariului minim. Potrivit acesteia, s-ar putea ajunge la concedieri în masă.

„Orice majorare a salariului minim trebuie susţinută şi de mediul economic, altfel ajungi la pierderi de locuri de muncă şi la concedieri şi totul se întoarce împotriva oamenilor”, a subliniat ea.

În ceea ce privește situația din 2019, Raluca Turcan susține că atunci a fost prima dată când valoarea salariului minim a fost calculată în raport cu nişte indicatori bine definiţi: productivitate, inflaţie, creşterea câştigului salarial mediu net.

Ministrul susține că și de această dată se dorește același lucru, oferind un cadru legal până la finalulul anului astfel încât creșterea salariului mediu să aibă o justificare.

Raluca Turcan nu poate garanta majorarea salariului minim
„În funcţie de aceşti indicatori, a fost aplicat şi un indice de corecţie şi am ajuns la creşterea salariului minim de la finalul 2019. La începutul anului trecut, în negocierile cu sindicatele şi patronatele, am încercat să menţinem aceiaşi indicatori, pentru a se păstra locurile de muncă. Acelaşi lucru vrem să îl facem şi anul acesta.

Mai mult, îmi doresc ca, dincolo de faptul că până la finalul anului să prezint un cadru legal astfel încât salariul minim să aibă o justificare pentru creşterea pe care o va avea, acelaşi cadru legal să rămână pe termen mai mult, pentru că mediul de afaceri are nevoie de o proiecţie nu doar pentru un an, ci pentru doi-trei, să ştie cum să dimensioneze locurile de muncă şi nivelul de salarizare”, a continuat oficialul guvernamental.

Ministrul a întrebat dacă într-adevăr, majorarea salariului minim va fi garantată. În acest context, Raluca Turcan a declarat că nu poate oferi garanți în acest sens, precizând că va negocia și va prezenta toate analizele, avantajele și dezavantajele pentru a fi luată o decizie în acest sens.

”Rolul meu nu este să ofer garanţii, ci să am negocieri, să prezint avantaje, dezavantaje, analize şi să ajungem să generăm decizii. Nu cred că sunt nici mai bravă, nici mai puţin bravă, dacă mă apuc acum să creionez garanţii. Eu, ca ministru al Muncii, consider că e nevoie de o creştere a salariului minim predictibilă, sustenabilă, astfel încât să creştem şi numărul locurilor de muncă şi veniturile oamenilor să fie decente”.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *