Rafila ACUZA: Ne găsim într-o situaţie de criză majoră

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, reacționează după ce grupul Tehnico-Ştiinţific a respins propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov în contextul în care numărul infectărilor a ajuns la un nivel fără precedent.

Reacția profesorului Rafila vine după ce CNSU a respins vineri seară propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti. În ceea ce privește motivul, specialiștii spuneau „nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară”.

Potrivit hotărârii la Art.1 – (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, se arată în documentul CNSU.

În acest context, Alexandru Rafila susține că ce se întâmplă acum este doar o încercare ” a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate”. El a mai precizat că atunci când făcea parte din comitet nu se mai dorea reîntoarcerea la situația de la debutul pandemiei de coronavirus.

„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, în aşa zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei.

Atunci acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat de exemplu înainte de introducerea stării de urgenţă pentru menţinerea şcolilor deschise şi cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor votul a fost contrar”, a spus Rafila la Antena 3.

Totodată, el a mai adăugat că singura soluție este să se afle cine sunt cei care fac parte din acest comitet, dar și ce au votat medicii. Rafila este de părere că această încercare de compromitere a INSP este un lucru extrem de grav, care va afecta întreaga populația, în condițiile în care România este deja într-o perioadă de criză.

„Ar trebui să întrebați cine face parte din acest comitet şi o să constatați că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienta lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară.

Încercarea de compromitere a INSP este extrem de gravă şi situaţia se va amplifica pentru că soluțiile propuse nu vor funcționa (…) Este momentul ca deciziile să fie bazate de profesioniști din sănătate. Ne găsim într-o situaţie de criză majoră şi nu mai putem să trecem peste opinia specialiștilor din sănătate”, a spus Rafila.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *