Putin trimite o undă de șoc in Europa. Avertismentul CLAR al liderului de la Kremlin. News alert

Kremlinul transmite un avertisment clar în ceea ce privește integrarea Finlandei și Suediei în NATO. Potrivit administrației lui Vladimir Putin, un astfel de demers va avea consecințe și acuză în același timp Alianța Nord-Atlantică de faptul că dorește „confruntarea”.

Administraţia Vladimir Putin a lansat un avertisment clar în ceea ce privește o eventuală admitere a Suediei și Finlandei în NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest demers va atrage consecințe și avertizează cele două ţări că acest lucru va afecta stabilitatea Europei, acuzând în același timp NATO că doreşte “confruntarea”.

Dmitri Peskov: NATO rămâne un instrument pentru confruntare
“NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Săptămâna trecută, Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să “reechilibreze situaţia” dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Înaintea invaziei militare, Moscova a criticat vehement intenţia Ucrainei de a deveni membră NATO şi a cerut garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice. NATO argumentează că nu are intenţii ofensive, ci doar o strategie defensivă.

Finlanda și Suedia dau semnale că vor integrarea în NATO
Amintim că, Finlanda a transmis miercuri că în câteva săptămâni va lua o decizie privind integrarea în Alianţa Nord-Atlantică, anunț asemănător cu cel transmis de oficialii suedezi.

“Finlanda va lua peste câteva săptămâni o decizie” privind posibila candidatură pentru aderarea la NATO, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, a afirmat miercuri premierul Sanna Marin, potrivit cotidianului Le Monde.

“Nu există altă modalitate de a avea garanţii de securitate decât în cadrul apărării şi disuasiunii comune garantate de Articolul 5 al NATO. Diferenţa între a fi partener şi a fi stat membru este foarte clară”, susţine premierul Finlandei.

Invazia din Ucraina a schimbat poziția celor două țări
Sanna Marin a făcut aceste declaraţii cu ocazia întrevederii cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, care, la rândul său, nu a exclus posibilitatea aderării la NATO. Partidul Social-Democrat din Suedia, aflat la guvernare, a anunţat că îşi va reconsidera poziţia, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

“Atunci când Rusia a invadat Ucraina, poziţia de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental”, a declarat Tobias Baudin, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat suedez, care până acum se opunea integrării în NATO.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Un cometariu

  1. Ok. Și, totuși, unde e „unda de soc”? În capul vostru, probabil, ca în Europa nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *