PSIHOLOGIE

Sunt idioţii înclinaţi să conducă BMW sau maşina de lux germană îi transformă în idioţi. Studiul care a răspuns la întrebare

Un profesor de la Universitatea din Helsinki, specializat în sociologie psihologică, a condus un studiu prin care a încercat să afle de ce sunt mai necivilizaţi şoferii de BMW sau Audi. De ce proprietarii de BMW sau Audi par adesea să conducă ca nişte idioţi? Este întrebarea de la care a pornit un studiu efectuat în Finlanda, la Universitatea Helsinki. Profesorul Jan-Erik Lönnqvist a pornit de la o observaţie comună, făcută de nenumăraţi oameni în trafic: şoferii de maşini BMW sau Audi au o probabilitate mult mai mare de a ignora regulile de circulaţie şi de a conduce nesăbuit. Se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în ţări considerate civilizate din punct de vedere al traficului rutier. Studii sociologice precedente au demonstrat deja că şoferii maşinilor scumpe sunt înclinaţi majoritar să încalce regulile de circulaţie. Fenomenul a fost explicat printr-o prezumţie comună, că puterea venită la pachet cu bogăţia are tendinţa de a corupe sau de a îndemna la fapte ilegale. Lönnqvist a abordat problema „şoferi necivilizaţi – maşini germane scumpe“ dintr-un unghi diferit. Cercetătorul a dorit să afle dacă nu cumva anumite categorii de oameni sunt atrase de maşinile germane puternice şi scumpe, indiferent de statutul lor social-financiar, şi dacă nu cumva şi aceste categorii de oameni au tendinţa de a încălca legea. Studiul a constat în interogarea a 1.892 de cetăţeni finlandezi, proprietari de maşini, care au avut de completat un chestionar complex. Au fost întrebaţi despre modelul maşinii pe care o deţin, obiceiuri de consum, despre nivelul veniturilor, dar au fost strecurate şi întrebări care le-au explorat trăsăturile de caracter. Potrivit lui Lönnqvist, răspunsul final, după analizarea răspunsurilor, este lipsit de ambiguitate: oamenii egoişti, aroganţi, orgolioşi, încăpăţânaţi, dezagreabili şi lipsiţi de empatie au tendinţa să deţină un autoturism de „statut“, precum BMW, Audi sau Mercedes. „Aceste trăsături …

Citeste tot articolul

Tinerii din ziua de azi: baieti feminizati, fete hipersensibile, veşnic nemulţumiţi şi ofensaţi de cele mai banale lucruri

Născută în anii ’80, ’90 şi 2000, generaţia milenialilor, cunoscută şi sub denumirea de generaţia Y, se distinge prin narcisism şi prin dezvoltarea unui puternic cult al propriei personalităţi, după cum arată o serie de studii. Mai mult, generaţia Y pune mai mare accent pe bunuri materiale, imagine şi faimă, lăsând la coada intereselor concepte precum comunitatea sau mediul, arată o altă cercetare publicată în „Journal of Personality and Social Psychology“.În volumul intitulat „I find that offensive!“, scriitoarea britanică Claire Fox identifică o subdiviziune a generaţiei Y, pe care o numeşte „generaţia fulgilor de nea“ – tinerii care sunt extrem de sensibili faţă de punctele de vedere care le dau lumea peste cap şi au o putere şi dorinţă de a da soluţii extrem de mici. „FULGII DE NEA“ SUNT FRAGILI ŞI AU O CAPACITATE SCĂZUTĂ DE A FACE FAŢĂ MOMENTELOR DIFICILE DIN VIAŢĂ Din perspectivă emoţională, aceşti tineri sunt deosebit de fragili, au toleranţă la frustrare redusă şi o capacitate scăzută de a face faţă momentelor grele din viaţă. Chiar şi nivelul lor de empatie pare să fie foarte diminuat, pentru că în Universul lor interior este o stare de neputinţa de care nu sunt conştienţi adesea.„Fulgii de nea“ sunt ofensaţi inclusiv de faptul că li se spune aşa: trei sferturi se plâng că le-ar putea afecta sănătatea mintală, potrivit unui studiu în care au fost intervievaţi peste 2.000 de britanici cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Milenialii doresc ca oamenii să nu-i mai numească „fulgi de zăpadă“ deoarece sintagma ar fi una abuzivă. Ca răspuns la concluzia că sunt vulnerabili, hipersensibili şi uşor ofensaţi de anumite cuvinte şi idei, adulţii tineri neagă aceste caracterizări: „Nu suntem aşa. Şi dacă veţi continua să spuneţi că suntem, vom fi aruncaţi într-un soi de disperare mintală.“Nevoia de victimizare …

Citeste tot articolul

CINE SUFERA MAI MULT: Cum reactioneaza barbatii si femeile dupa o despartire

O despartire reprezinta un moment dificil pentru toata lumea, dar barbatii si femeile reactioneaza diferit. Iata in ce fel ne afecteaza pe fiecare. Clisee despre despartiri Atunci cand vine vorba despre o despartire, cei mai multi dintre noi avem in minte acea imagine din filme, a femeii care plange neincetat si devoreaza bomboane de ciocolata ori inghetata. Dar, cu toate acestea, rezultatele mai multor studii fac ca aceasta imagine sa-si piarda din impactul puternic pe care il manifesta asupra noastra. Ei bine, un studiu recent a aratat faptul ca, in realitate, cei mai afectati de o despartire sunt barbatii. Da, ai inteles bine. Din cei 501 de participanti la studiu, barbati si femei inscrisi pe un site matrimonial din Marea Britanie, cu 25% mai multi barbati decat femei au afirmat ca au suferit dupa incheierea relatiei lor romantice. „Barbatii au tendinta de a supraestima interesul unei femei pentru partenerul ei de cuplu, insa, tocmai din acest motiv, ajung sa se confrunte cu o iubire neimpartasita, ceea ce le provoaca suferinta’, afirma psihologul Wiebke Neberich. Asadar, rezultatul acestui studiu poate fi justificat de perceptia generala pe care barbatii o au despre relatii. Desi cu siguranta exista si exceptii, o ajustare a acestor credinte poate ne-ar face pe toti ceva mai implicati si atenti la persoana de langa noi. Pentru ca atunci cand vine vorba despre perceptii false, cu totii le manifestam… Emotii versus adaptare Un al studiu sustine faptul ca, desi femeile sunt mult mai afectate emotional in urma unei despartiri, pe termen lung barbatii sunt cei care sufera mai mult si despre care nu se poate spune ca depasesc cu adevarat vreodata momentul. O mentiune foarte interesanta ii apartine lui Craig Morris, cercetator asociat al Universitatii Binghmton. Conform acestuia, imaginea femeilor este mult mai afectata in cazul in care se …

Citeste tot articolul