Proiect legislativ: TIGANII nu isi vor mai putea proclama “REGI” si “IMPARATI”

După scandalul care a urmat morţii autoproclamatului “rege al ţiganilor”, Florin Cioabă, toate “capetele încoronate” ale etniei ar putea să fie sancţionate, în cazul în care va fi adoptat un proiect de lege în acest sens. Iniţiativa aparţine deputatului social-democrat Mădălin Voicu, el însuşi ţigan.

Politicianul a depus la Parlament un proiect prin care se interzice folosirea “însemnelor regale”, cu excepţia Casei Regale a României. Cei care vor folosi coroană, sceptru sau tron drept simboluri ale puterii  vor fi aspru sancţionaţi.

Deputatul PSD Mădălin Voicu îşi motivează demersul prin faptul că “acest circ” apărut după moartea lui Florin Cioabă “denaturează imaginea romilor”. “M-a afectat atât de mult tot circul ăsta care s-a întâmplat, încât am luat decizia, ca ţigan, să nu mai fiu de acord cu astfel de bazaconii care ne denaturează imaginea. (…) E un circ şi o bătaie de joc care ne denaturează pe noi, romii”, a spus Voicu, miercuri, la Antena 3.

În replică, fraţii Cioabă spun că acesta este “cel mai penibil proiect” de care au auzit vreodată.

Săptămâna trecută, tot deputatul Mădălin Voicu explicase la Antena 3 cum s-a ajuns ca țiganii să aibă un rege, dar și despre felul în care a fost tratată vestea morţii lui Florin Cioabă. “Ca să nu cădem în desuet sau ridicol. Eu aș dori să vorbesc depre cetățeanul Florin Cioabă. Mie mi se pare de un prost gust desăvârșit asta cu împărat, rege, cneaz, prinț, voievod. Dacă putem avea o discuție despre personajul Florin Cioabă, cred că este mult mai aproape de un adevăr pe care cu toții îl știm, decât să vorbim despre capetele încoronate. Niciodată n-am fost de acord cu această titulatură. De altfel trerbuie să vă spun că am auzit variante cu Iliescu care ar fi fost de acord în 1992 cu această soluție, trebuie să vă spun că nu el a avut această idee, au fost alții, consilierii lui, Cico Dumitrescu pot confirma”, a spus el.

Motivul era ca “Regele Mihai să fie adus într-o situație ridicolă și că noi n-avem nevoie de regi că-i avem și noi pe-ai noștri și ca să nu se coloreze un majoritar ce era mai puțin probabil, ce-au zis, hai să profităm de naivitatea și de privitimismul unor țigani și să-i convingem pe ei că le place să se împăuneze și să se umfle să zică că sunt cutare, sunt jmecheri, sunt frumoși. Eu o spun cu supărare, nu o spun criticând,” a adăugat Mădălin Voicu. Sursa: FrontPress.ro

o

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *