Program controversat de sterilizare voluntara a tiganilor din Maramures (VIDEO)

puradei

Primarul oraşului Ulmeni din Maramureş a pus la punct un program controversat de limita înmulţirea minorităţii ţigăneşti din localitate, înlesnind accesul la metode contraceptive. Conform portalului ActualMM,  peste 300 de femei care aparţin acestei etnii au fost incluse în programul care a fost început în urmă cu câţiva ani. Ulmeni este un oraş cu o populaţie de puţin peste 7.000 de suflete, unde 1 din 5 locuitori aparţine minorităţii ţigăneşti.

Localnicii au acceptat bucuroşi să intre în program după ce le-au fost montate sterilete primelor femei în anul 2011. “Azi continuăm acest demers de a nu lăsa anumite sarcini să se întâmple peste dorinţa părinţilor”, a spus primarul UNPR în direct la Antena 3.

„Eu am cinci copii şi îi creştem cu greu. Ne-am dus şi ne-am pus sterilet, ca să nu mai facem copii. Nu ne-a forţat nimeni şi am fost de acord”, a declarat o ţigancă din Ulmeni.

Potrivit primarului localităţii, programul a fost iniţiat pentru a veni în ajutorul familiilor nevoiaşe, care nu aveau nici informaţii despre metode de contracepţie, dar nici bani pentru a le procura.

„O cauză principală a stării lor de sărăcie este faptul că sunt familii numeroase, cu foarte mulţi copii, ei necunoscand metodele de contracepţie care pot să stopeze anumite sarcini nedorite. A venit cu acest program un ONG din Bucureşti, finanţarea este din Franţa, iar noi am făcut cunoscut programul în rândul populaţiei din Ulmeni, inclusiv la cei de etnie romă. Totul a fost cu liberul consimţământ al doamnelor, cât şi al soţilor acestora. Toată lumea a fost încântată şi noi doar i-am ajutat”, a declarat primarul Lucian Morar.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Ulmeni se ridică la 7.270 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 7.153 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (51,77%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (22,89%) şi ţigani (21,61%). Pentru 3,63% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. 

În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământul din 2011 doar 621.600 persoane, adică 3,3 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar subdimensionată, estimările neoficiale indicând cel puţin 1,5 sau chiar 2,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva sute de mii de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea, în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Potrivit lui Dorin Cioabă, autoproclamatul “rege internaţional al romilor”, în România există 1,4 milioane de ţigani cu drept de vot şi posesori de acte de identitate valabile. Sursa: FrontPress.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *