Profesor din Hasdeu acuzat că îşi îndeamnă elevii să devină asasini plătiţi

Acuzaţii grave aduse ­unu­ia dintre profesorii celui mai titrat liceu buzoian. Ştefan Gavrilă, profesor de informatică la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, este acuzat de elevi şi de mai mulţi profesori că foloseşte un limbaj inadecvat la ore, ajungând până la a-i sfătui pe elevi să devină asasini plătiţi sau traficanţi de droguri pentru a câştiga mai mulţi bani. Scandalul a culminat în cadrul consiliului profesoral de la Hasdeu, unde părinţii, dirigintele unei clase şi conducerea liceului i-au cerut explicaţii cadrului didactic. De partea cealaltă, Ştefan Gavrilă spune că totul este o răzbunare a directorului Ionel Banu, care este supărat că a pierdut mai multe procese în faţa profesorului de informatică.

Acelaşi profesor a avut, în 2016, contractul de muncă desfăcut de către condu­cerea Hasdeului, decizie ce a fost ulterior anulată de comisia de etică a Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a înlocuit-o cu o sancţiune constând în diminuarea salariului cu 15 %. La acea dată, profesorul Gavrilă a fost acuzat că l-a înjurat pe un elev.

Ştefan Gavrilă recunoaşte o parte dintre acuze, dar spune că acestea au fost reinterpretate de director care şi-a atras de partea sa câţiva elevi, „VIP-uri din familii cu bani”.

„V-o cam cereţi cu fusta asta aşa scurtă!”

Printre alte acuzaţii aduse profesorului de informatică se regăsesc aprecierile pe care le-ar fi făcut la adresa unor eleve: „V-o cam cereţi cu fusta asta aşa scurtă!” sau  descrierea făcută unui coleg în faţa elevilor: „Are probleme psihice”. De asemenea, unul dintre părinţii prezenţi în cadrul consiliului profesoral i-a reproşat profesorului Gavrilă că le-a povestit elevilor cum i-a aplicat soţiei o corecţie, lovind-o cu o cană în cap. În plus, acesta ar mai fi spus în clasă că ştie că directorul Banu are o fiică pe care Gavrilă o vrea moartă şi că aprinde lumânări la bise­rică împotriva lui Ionel Banu. De asemenea, Ştefan Gavrilă mai este acuzat că îi instigă pe elevi să facă grevă în curtea liceului împotriva regulamentului intern, prin care sunt obligaţi să poarte uniformă şi să nu vină cu părul lung sau cu barbă la şcoală.

„Le-am spus că cel mai bine plătit job e cel de asasin, dar…”

Contactat telefonic, Ştefan Gavrilă spune că „eu mă lupt în şcoala asta pentru dreptate!”, iar directorul Banu caută metode de a negocia cu el pentru a scăpa de plata unor daune morale pe care instanţa urmează să i le impună directorului.

„De fapt, eu am fost cel care a solicitat organizarea acelui consiliu profesoral pentru a sancţiona nişte elevi care au făcut nişte tâmpenii şi trebuia să le fie scăzută nota la purtare. Sunt nişte VIP-uri din familii cu bani care au făcut această înscenare în colaborare cu directorul. Ce au făcut elevii? Cei doi elevi au folosit telefonul mobil în timpul unei lucrări de control, şi, conform regulamentului, trebuie să le fie scăzută nota la purtare”, a declarat profesorul Ştefan Gavrilă.

Cadrul didactic susţine că ar exista sute de elevi care pot demonstra nevinovăţia lui. Când vine vorba despre sfaturile date elevilor de a deveni asasini plătiţi, Gavrilă încearcă să nuanţeze. „La lecţia de realizare a CV-ului am discutat despre ­jo­b-uri bine plătite. La care eu le-am spus povestea că cel mai bine plătit job e cel de asasin, dar nimeni nu şi-l doreşte, pentru că un asasin are viaţă scurtă. Deci nu le recomand jobul ăsta”, a declarat Gavrilă. Întrebat dacă totuşi nu consideră că a folosit un exemplu nefericit, profesorul a spus că „poate că e un exemplu nefericit, dar nu le-am recomandat acest job”.

A vrut să candideze la funcţia de director   

Ştefan Gavrilă vorbeşte şi despre conflictul cu directorul Banu, care ar avea ori­gini mai vechi.

„Acum trei ani m-a dat afară pentru că am sesizat Inspectoratului Şcolar că directorul încalcă legea. Este vorba despre încălcarea ordinului de ministru privind alegerea membrilor consiliului de administraţie. Domnul director a băgat în consiliu doar oamenii lui, ca atunci când se iau decizii, inclusiv evaluarea profesorilor, să hotărască el. Am câştigat în instanţă şi la reevaluare m-au evaluat la fel. Acum ne judecăm la Tribunalul Buzău şi sunt convins că va pierde şi aici”, a declarat profesorul Gavrilă.

Mai mult decât atât, cadrul didactic susţine că a fost aproape de a-i lua locul lui Ionel Banu la conducerea Hasdeului şi asta pentru că avea o anumită susţinere.

„Directorul se foloseşte acum de aceşti elevi pentru a negocia cu mine. Dacă voi câştiga în final în instanţă, el ştie că îi voi cere daune morale. Am pierdut grade didactice şi asta se traduce în bani. Mi-a dat calificativul <nesatisfăcător> ca să nu pot candida la funcţia de director. Eu voiam să candidez pentru că eram susţinut de cineva”, a mai declarat Ştefan Gavrilă.

La final profesorul de informatică a ţinut să precizeze: „aştept să ies la pensie să scriu cărţi precum Ciurea”, aluzie la volumele scrise de profesorul Constantin Ciurea cu  aşa-zise dezvăluiri spumoase despre profesorii din Hasdeu.

„Sunt lucruri foarte grave care mi-au fost aduse recent la cunoştinţă de elevi despre domnul profesor Gavrilă . Nu este adevărat că are legătură cu procesul. Aceasta este atitudinea lui, să dea şcoala în judecată pentru un calificativ în baza căruia i s-a desfăcut contractul de muncă. Şi Inspectoratul Şcolar l-a sancţionat, de asemenea. Recunosc că şcoala noastră trece print-un moment dificil. Am fost îngrozit după ce am aflat de la elevi în consiliul profesoral pe care chiar domnul Gavrilă l-a solicitat. Mi se reproşează acum că l-am lăsat în plata Domnului, dar până acum nu a venit nimeni să îmi spună ce se întâmplă cu acest profesor. Sunt lucruri grave. Vorbim des­pre o agresiune la adresa elevilor, a profesorilor şi a învăţământului în general. Nu pot intra în prea multe detalii, pentru că ne aflăm în plină procedură de verificare a informaţiilor. Avem comisie de cercetare în şcoală şi vom sesiza şi comisia de etică a Inspectoratului Şcolar.
Ce vină avem noi, cei din Hasdeu, că avem un astfel de profesor în şcoală? El a fost lăsat aici după ce noi l-am sancţionat şi i-am desfăcut contractul de muncă”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

Sursa: Opinia Buzau

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU