Profesoara de religie, BEATA MOARTA la balul bobocilor de la un liceu de fite din Timisoara

Noul an școlar pentru liceenii din Timișoara se pare că a început sub sloganul ”Bea, bea, nu te lăsa, până când pici la podea!”, elev sau profesor. A bătut gongul de deschidere pentru adunarea banilor de banchet de-a VIII-a și a XII-a.

În fiecare an școlar, părinții absolvenților de grădiniță și de clasele a IV-a, dar mai ales de-a VIII-a și de-a XII-a trec printr-un adevărat calvar, pentru că începe circul cu adunatul banilor pentru banchet. Anul acesta, majoritatea școlilor/liceelor au stabilit deja cuantumul per capita de elev, care ajunge la sume fabuloase. Circa 400 de lei ar trebui să dea fiecare elev de-a VIII-a și de-a XII-a pentru banchetul de sfârșit de an, la care se adună toți absolvenții licelului, cu profesorii și ÎNVĂȚĂTORII din ciclul primar, la care se adaugă moftul banchetului ”de clasă”, unde să se întâlnească doar elevii unei clase cu profesorii proprii.

Toate acestea se întâmplă pentru că Inspectoratele Școlare din țară nu vor să taie coada pisicii cu adevărat, ci lasă portițe deschise spre aceste dezmățuri pe spinarea părinților. Care nu au toți banii pe care-i are un dascăl.

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Balul bobocilor într-un local de FÂȚE din Timișoara, din vecinătatea UVT. Distracție, gălăgie de-ți plezneau urechile și … dans. Și băutură cu alcool. Între distracție și ”penibilă minune” a fost momentul în care un cadru didactic (la feminin), după ce a băut să se veselească, a căzut pe scările localului. Nu vrem să fim răutăcioși că nu am băut și noi, dar este jenant. Elevi care au văzut cele întâmplate spun că ar fi vorba despre un cadru didactic care a predat Religie într-o unitate școlară din Timișoara. Noi credem, totuși, că doamna doar a alunecat pe scări după ce a băut un citro și s-a împiedicat în rochia decentă ca lungime.

Dincolo de acest penibil incident, și nu este singurul, rămâne moralitatea profesorului în relația cu elevul. De ce să nu rămână imaginea dascălului dascăl în memoria elevilor, ci aceea a vreunei dăscălițe care urcă pe masă (să țină un discurs, nu de alta)?

A apărut motivația că ELEVII VOR BANCHET. Corect, dar părinții îl plătesc. De ce nu o fi bună o petrecere în cantina școlii, cu servicii de catering ”răcnet”, sau într-un alt spațiu din școala dragă unde să se întâlnească absolvenții și profesori? Numai pentru că regulamentul școlii este că nu ai voie să introduci alcool și totuși, nu te poți destrăbăla?

Tot respectul pentru profesorii care nu fac parte din această categorie și care, din păcate, sunt atinși fără ca noi să vrem, de ”colegii” lor ahtiați să plece de-acasă la chef.
De ani de zile este aceeași poveste. ”Am avut în urmă cu trei ani doi copii în clasa a XII-a.

A fost chinul de pe lume, că a trebuit să luăm credit de la bancă să fim la nivelul pretențiilor cerute pentru banchet. Încă mai plătim rate. Și totul a pornit de la diriginții care pur și simplu îi jigneau pe copii că doar ei nu dau bani pentru banchet”, ne spunea anul trecut Silvia B., mama celor doi absolvenți de liceu. (sursa: Ziua de Vest)

4 comments

 1. Eu nu am auzit pana acum ca profesorii/dirigintii sa se implice si sa hotarasca desfasurarea bancheturilor.Si am o oarecare experienta, ca dascal si ca parinte.
  Parintii sunt cei ce hotarasc cum se organizeaza (local, bani, etc.)De la an la an se inventeaza lucruri noi.S-a ajuns pana la a-i duce pe copii prin statiuni turistice (un caz cunoscut, absolventi de clasa a 8-a in Grecia).
  Crede-ma, anonimule autor ca nu dascalii au bani mai multi decat unii parinti.
  In prostia lor, unele mamici isi duc fetitele la saloane de infrumusetare si le cumpara toalete de multe sute de lei.
  Oare nu gasiti (precis gasiti!) exemple de dascali dedicati, cu har, cu spirit de sacrificiu (ca sacrificiu e sa-ti neglijezi familia lucrand cu elevii pentru performanta, pentru a-i salva de la esec)si sa-i popularizati?
  Desigur, exemplele negative, cancanurile (unele inventate) au mai mare audienta, ca la televiziunile de doua parale.

 2. Eu nu am auzit pana acum ca profesorii/dirigintii sa se implice si sa hotarasca desfasurarea banchetelor.Si am o oarecare experienta, ca dascal si ca parinte.

 3. Nu te obliga nimeni sa mergi la banchet sau la balul bobocilor, daca nu ai bani pentru asa ceva sau daca nu vrei din alte motive. Legat de profesoara de religie, "stirea" este probabil inventata de un om care nu are ce altceva mai bun de facut in viata. Daca ar fi fost reala, nu cred ca televiziunile ar fi ezitat sa discute mult si bine despre asta.
  P.S.:Sunt elev in clasa a IX-a, pentru cei pe care ii intereseaza, si cunosc mult mai bine problema decat aproape orice parinte de pe aici, care crede ca pentru ca are o anumita varsta e mai inteligent sau mai bun decat mine sau altii de varsta mea.

 4. stiti ce ma enerveaza cel mai tare ? ca idiotii astia care scriu articole fac harcea-parcea un profesor care a calcat stramb. dar cand e vorba de milioanele de celelalte cazuri nu spune nimic. sotia mea e profesor. suntem foarte cu grija cand stim ca urmeaza o excursie sau un banchet. pentru copii, nu pentru noi. daca li se intampla ceva? cum putem noi sa stam dupa ei? iar responsabilitatea pica in grija noastra, normal, desi se semneaza niste hartii. mergem cu copii la distractie si acolo ei fac ce nu pot sa faca cu parintii. de ce nu merg si parintii? majoritatea copiilor sunt draguti, cu bun simt, au limite. exista insa, ca si in cazul acestei profesoare, exceptii care depasesc limita si atunci totul capata alte valente.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *