Prof.dr. Mircea Coșea: ”Calitatea vieții va scădea dramatic. În România începe lupta pentru supraviețuire.”

Prof.dr. Mircea Coșea

Prof. dr. Coșea: ”În România începe lupta pentru supraviețuire”

Modul dezastruos în care guvernanții au acceptat să închidă aproape toate capacitățile de producție a energiei a aruncat acum România într-o criză fără ieșire. Prof. dr. Mircea Coșea ne spune că populația, în marea ei majoritate, va intra într-o luptă pentru supraviețuire, calitatea vieții urmând să scadă în mod dramatic.

Tendința suicidară a Uniunii Europene, care a impus decarbonizarea într-o viteză distrugătoare, va avea repercusiuni catastrofice asupra României. Pentru că, spre deosebire de celelalte țări, cu economii mai puternice sau cu guverne care au negociat la sânge pentru țările lor, cei aflați la conducerea României au reușit să o lase fără niciun fel de resurse.

”Noi am fi putut să trăim fără grijă, cu o oarecare acoperire din resurse interne, dar am acceptat imediat să închidem capacitățile pe cărbune, nu am negociat ca să le mai ținem încă 15-20 de ani și încet, încet să ne dezvoltăm alte forme. Energia atomică bate pasul pe loc de 30 de ani. Statele Unite nu ne-au dat voie să facem cu China și au promis că vor face ei, dar nu au făcut nimic. Energia hidro este și ea în cădere pentru că normele UE nu prea mai dau voie la amenajări hidrologice și atunci noi suntem într-o situație în care avem resurse, dar importăm”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Acesta avertizează că România intră acum într-o perioadă de supraviețuire, referindu-se la marea majoritate a populației, în care intră și clasa săracă, dar și clasa mijlocie. ”Un venit de 1.000 de euro pe lună, care înseamnă clasa mijlocie, dacă pui facturi de 300-400 de euro, asta înseamnă să reduci foarte mult consumul pentru alimente, pentru alte utilități, pentru educație, pentru sănătate. Este o pierdere a calității vieții. Și toate lucrurile acestea se vor vedea și în economia națională”, ne-a precizat prof.dr. Mircea Coșea.

Viteza Green Deal, o adevărată sinucidere

Programul decarbonizării, Green Deal, are viteză prea mare și nu se va aplica atât de rapid, pentru că sunt costuri enorme, pe lângă faptul că se pierd foarte multe locuri de muncă, atrage atenția prof. dr. Mircea Coșea. ”Este un fel de autodistrugere a Uniunii Europene. Există un economist în Franța care vorbește chiar în acești termeni, spunând că este o sinucidere această viteză cu care vrea UE să treacă la o formă de energie încă necunoscută din punct de vedere al efectelor ei pe termen lung și mult mai scumpă decât cea pe care o folosim acum. Sunt producători foarte mari de automobile care se opun acestei treceri și vor s-o întârzie, pentru că investițiile sunt enorme, nu au capacitatea asta deocamdată, în timp ce China și SUA pot face asta, pentru că au un avans mare”, ne mai spune fostul ministru de stat. Acesta mai arată că au apărut foarte multe studii, mai ales în Germania, Franța, Italia, despre costurile foarte mari pe care le cere, pe termen scurt, decarbonizarea care este impusă de UE. Unele țări au reușit să mai amâne, prin niște negocieri, cum sunt Polonia, Germania, însă altele o să sufere, cum este și cazul României.

Consumul se va prăbuși

Profesorul Mircea Coșea preconizează că în maximum o lună de zile, consumul în România va scădea dramatic, atât pe fondul creșterii prețurilor la energie, dar și ca urmare a lockdown-ului impus nevaccinaților, care sunt 70% din populație. ”Economia va cădea și ea. Dacă dai voie în restaurante doar celor vaccinați, iar din cei 30% poate 1 sau 2% merg la restaurant, bagă iar HORECA în criză. Pe de altă, parte, sunt problemele care țin de incapacitatea valorificării producției agricole și vindem în continuare materie primă, grâu și porumb. S-au lăudat că au făcut un acord comercial cu Congo, păi nu le este rușine? Exportăm în Congo grâu și porumb? Adică țară colonială cu țară colonială, e comerț intracolonial, așa am ajuns”, ne-a precizat prof.dr. Mircea Coșea.

Sursa: Ziarul National

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *