Probleme imense pentru Pfizer! A scos medicamentul imediat de pe piaţă

Probleme imense pentru compania Pfizer. Şefii companiei care produce cel mai important vaccin anti COVID au decis scoaterea de pe piaţă a unui medicament anti-fumat.

Probleme mari pentru compania farmaceutică Pfizer. Gigantul a decis retragerea de pe piață a mai multe loturi dintr-un popular produs anti-fumat, din cauza prezenței unui agent cancerigen.

Probleme mari pentru Pfizer
Medicamentul se numește Chantix în SUA și Champix în Uniunea Europeană. Loturile vizate de anunțul Pfizer conțin o nitrozamină numită N-nitrozo-vareniclină, într-o proporție situată peste nivelul zilnic acceptabil de consum stabilit de companie, relatează presa internațională.

Este vorba despre două loturi de tablete Chantix 0,5 mg, două loturi de tablete Chantix 1 mg și opt loturi-kit de tablete Chantix 0,5/1 mg. Toate loturile au fost distribuite pe piața din SUA.

Explicaţiile celor de la Pfizer
„Ingestarea de N-nitrozo-vareniclină pe perioade lungi poate fi asociată cu un risc teoretic posibil crescut de cancer la oameni, dar nu există un risc imediat pentru pacienții care iau acest medicament.

Beneficiile pentru sănătate în urma renunțării la fumat depășesc riscurile teoretice posibile de a face cancer din cauza impurităților de nitrozamină”, a menționat Pfizer.

Anumite nitrozamine au fost clasificate drept „posibili agenți cancerigeni la oameni” de către Agenția federală de specialitate din SUA, FDA.

FDA a recomandat, la rândul său, pacienților cărora le-a fost prescris produsul vizat de retragere să „continue tratamentul până ce farmacistul le oferă un produs înlocuitor sau până ce medicul le prescrie un alt medicament” care tratează aceeași afecțiune – dependența de fumat.

FDA menționează că a evaluat riscul de expunere la N-nitrozo-vareniclină la valori intermediare de până la 185 ng (nanograme; 1/1000.000.000 grame) pe zi și a stabilit că există un risc minim suplimentar de cancer, prin comparație cu expunerea naturală pe parcursul vieții la niveluri zilnice de 37 ng.

Nu e prima dată când Pfizer decide scoaterea unui medicament de pe piaţă. În urmă cu doar câteva săptămâni, compania a retras din depozite nouă loturi de Chantix după ce a constatat că nivelul agentului cancerigen depășea limita acceptabilă stabilită de FDA.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *