Problema “romilor” si demagogia UE

Uniunea Europeană s-a năpustit asupra noastră cu un tabu lingvistic prin care arată că nu poate trata pragmatic problema romilor și se refugiază în paleative politicianiste. În loc să identifice sursele discriminării, mai marii Uniunii se mulţumesc cu demagogii de doi lei.

Îi întreb cum să numim de acum înainte opere muzicale și literare consacrate precum Voievodul țiganilor sau epopeea (singura din literatura românească) Țiganiada a lui Ioan Budai Deleanu. În Carmen de Bizet, Don Jose o alintă pe aceasta cu sintagma ”țigăncușa mea” la fel ca în versurile unui cunoscut cântec românesc. Rog UE să ne spună ce facem în aceste cazuri!? Ce facem cu familiile lexicale ale cuvântului interzis, cum spunem ”curaj țigănesc” sau familia unor verbe autohtone precum ”a te țigăni” care nu este neapărat discriminatoriu?

https://i1.wp.com/roncea.ro/wp-content/uploads/2010/12/rom-la-roma.jpg?w=800

Tabuul acesta arată cu limpezime un eșec și o neputință de proporții. În fapt, ca să spunem lucrurilor pe nume, Bruxelles-ul nu știe ce să facă și cum să trateze problema romilor. Oscilează între a da toată vina pe români și bulgari, fără să accepte că problema este europeană și depășește cu mult posibilitățile celor două țări. Multe țări europene pendulează între a ridica bariere la frontieră și bariere legislative discriminatorii la adresa tuturor locuitorilor celor două țări ca să-și mascheze ( inabil!) discriminarea romilor. Țările care vor să ne împiedice accesul pe terioriile naționale se gândesc mai ales la semenii noștri romi și pentru că nu o pot spune, și nici nu este conform democratic, se mulțumesc cu pedepse colective.

Citiți și:  Cine-i acoperă pe interlopi? Şefi din Poliţie şi politicieni, pe listă! Acuzații-bombă

Problema trebuie tratată, în opinia mea, onest și fără ipocrizie demagogică. Este nevoie de studii sociologice, antropologice și lingvistice și, mai apoi, construit prin programe academice o cartografiere a dimensiunii pozitive a populației și căutate soluții de încurajare și susținere a acestora prin facilități europene: de la educație la cele pentru muncă în funcție de abilitățile și tradițiile meșteșugărești ale etniei. Aceste oferte pozitive trebuie însoțite ferm de o cartografiere atentă a rețelelor de activități ilegale larg cunoscute și anihilarea lor. E cazul să fie întreprinsă cu curaj european o verificare a tuturor marilor averi ale romilor și un control limpede al resurselor legale ale acestora iar cele care nu au acoperire legală (precum marile achiziții imobiliare din Timișoara) să fie confiscate iar din vânzarea lor o parte importantă să revină programelor social-economice și de studii referitoare la nevoile etniei.

Citiți și:  Scandal "ca la usa cortului" la inmormântarea lui Emi Pian. Nu vor să-l îngroape daca tatal lui nu va fi eliberat din puscarie!

Dacă nu facem așa, ne vom mulțumi cu demagogii proaste, precum gluma aceea naivă, dacă nu de-a dreptul proastă, a guvernului francez care le-a dat 100 de euro și un porc ca să rămână în sărăcia românească. Halal politică de intergrare și de luptă împotriva discriminării! De Daniel Vighi – Evenimentul Zilei

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile