Primul oficial român care cere reintroducerea stagiului militar obligatoriu

„Şase luni de armată sunt benefice pentru individ şi pentru comunitate”.

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI 2010 - BUCURESTI

Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoşani, susţine necesitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu sau lansarea unui program de pregătire militară în sistem de voluntariat.

Pe 5 aprilie 2015, acesta a propus reintroducerea serviciilor militare pentru o perioadă de şase luni pentru tineri, în condiţiile slabei pregătiri a acestora pentru situaţii de criză. “Eu nu cred în pericole iminente, dar nu se ştie niciodată. Una e să aperi un oraş ca Botoşaniul cu 500 soldaţi profesionişti şi alta e să-l poţi apăra pe lângă soldaţi şi cu 40.000 rezervişti antrenaţi, mobilizaţi în 24 de ore. Extrapolat la nivel naţional, într-o situaţie de criză ipotetică, e mult mai confortabil pentru noi şi descurajant pentru alţii să ştii că în 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de români sunt gata de acţiune”, a declarat primarul municipiului Botoşani, potrivit HotNews. ro.

Citiți și:  FALȘI PATRIOȚI: George Simion și AUR-iștii au luat la palme doi oameni în piață, o femeie printre victime / VIDEO

“Ca primar, având responsabilitatea coordonării serviciilor de urgenţă sau de protecţie civilă în caz de criză, nu pot să nu remarc slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă acţiune coordonată ierarhic, efort fizic susţinut, instrucţie de specialitate, abilităţi de luptă. Cred că reintroducerea serviciului militar obligatoriu de şase luni ar putea fi o variantă. E benefică şi pentru individ, ca formare, dar şi pentru comunitate, în caz de apărare”, a afirmat Portariuc.

botosaniEdilul Botoşaniului spune că, în cazul în care reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este dorită, poate fi demarat un program de pregătire militară pe bază de voluntariat. Voluntarii ar putea avea parte de scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale pe o perioadă de cinci luni, în baza unor protocoale încheiate între MAI şi Consiliul Local.

Citiți și:  FALȘI PATRIOȚI: George Simion și AUR-iștii au luat la palme doi oameni în piață, o femeie printre victime / VIDEO

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

5 comentarii

  1. Visati cu ochii deschisi baieti. Pana si americanii isi dau seama ca duc un razboi care pur si simplu nu e al lor. Iar asta nu e razboiul nostru! Sa se duca domn' primar, cel cu idei marete, pe front sa lupte. E usor sa dai din gura 🙂

  2. as vrea sa il intreb pe acel primar daca el se va afla printre acei 7-8 milioane care vor apara tara…nu avem echipament pentru a ii echipa pe cei aprox 400000 de rezervisti pe care ii avem in ziua de azi,daramite pentru 7 milioane.

  3. 01-In primul rand salutari tuturor cititorilor! Cineva a mancat pesmeti expirati cu viermi? cineva a mancat la supliment branza ce scartaia mesticando, avand doar un gust de cauciuc sarat? Sau ´balastru´ un amestec de orez fiert, aproape lichid, cu o tentativa de bulion? Asta deoarece depozitele de alimente ale armatei sunt asa de ´mici´ incat mancam hrana de acum 10 ani sau mai bine, expirate unele, altele pe punctul de a expira. Unii au avut norocul probabil cu incorporari mai ´fericite´ si nu au avut parte de asemenea delicii, sau nu au transpirat camasa in iulie, care atuni cand se usca, se vedea alba in loc de verde, vezi tu se observa sarea eliminata, sau la groapa cu ulei adunarea de unde ieseai negru, sau problemele cu bocancii. Armata fiind un loc unde nu-i mamica si taticu, un loc unde vrei nu vrei ordinul il executi, nu-l discuti. Cu toate acestea domnilor, eu sunt unul dintre aceia caruia nu-i pare rau ca a dedicat, sau a pierdut un an din viata in acest sens. Cu toate ca pe langa cele mai sus mentionate, singurul lucru care ma determina sa-mi para rau, ar fi prostimea celor ce-am intalnit, NU spun asta ca si cum eu as fi superior, ori un mare destept, numai ca stagiul militar fiind un moment si un loc din care iesi ori bou, sau chir si vaca, in ´functie de capacitatea fiecaruia´, pentru ca auzi dumneata prostimea: sa masori dormitorul cu batul de chibrit, sa freci parchetul zilnic in genunchi cu peria, sa freci WC-ul cu lama de ras (de asta nu am avut parte, dar am vazut pe altii) instructie de front in dormitor inainte de stingere, asta ca aveam program de garda, scoala de soferi cu valizele, sau ca pedeapsa rasul scalpului la ordinea zilei etc, insa eu ai compatimeam pe cei ce-i trimeteau cu galetile ´la groapa cu (rahat)´ pentru ca daca nu va vine a crede in 1997 la subunitatea infanterie paza aeroport Mihail Kogalniceanu WC-ul nu avea canalizare. Dupa cum bine stiti ori va puteti da seama acestea fiind ´obiceiuri´ ce se mosteneau de ciclu la ciclu si an la an. In concluzie,stagiul militar obligatoriu, a fost desfiintat totodata cu aderarea la UE, si totodata in vremuri de privatizari masive, sistemul economic al stagiului militar obligatoriu neavand continuitate, fiind schimbat cu sistemul unei armate profesioniste, insa cum in tara noastra lucrurile merg ´ca pe roate´, acest sistem nu se gaseste in stare sa poata garantiza apararea granitelor in caz de atac terestru, aerian. In plus, nu stiu cati dintre flacaii tarii noastre se gandesc sa se angajeze in armata.

  4. 02-Asa am ajuns eu sa-mi dau seama si sa pot observa atunci cand cunosc o persoana, daca acest individ a trecut oarecum prin ´focurile´ responsabilitatii, oarecum fiind determinat, obligat sa-si lepede tampeniile adolescente din cap, adoptand o tinuta matura si responsabila. Tin minte ca unchii nostrii intrebau, ´Eh nu-i asa ca acum vezi altfel treaba?´ Vezi tu, ieram deja barbati, ne vedeau altfel. Problema acestui primar ´probabil´ ar fi asezare strategica a Botosaniului si dupa el ar putea urma si altii Radauti, Dorohoi, Iasi, Husi etc…toate fiind municipii si orase la mica distanta de granita, pe care armata noastra de profesionisti, nu le pot asigura. Inclusiv mobilizarea rezervistilor, pleaca de la datoria de a proteja cea ce-i al nostru, familiie in primul rand. Pesonal, NU am in pro, nici contra cu stagiul militar, insa numai mergand pe strada ai observ pe aceia ce nu sau ciocnit cu o asemenea experienta in viata, care in loc sa-si valoreze anul ce nu au pierdut din viata, il investesc in idei si comportament iresponsabil (fiind asta problema lor) insa eu tocmai pe acestia ´iresponsabili´ i-as intreba: Daca ar navali rusul, sau ungurul cu pretentii la pamant, sau daca ar navalii din ori ce unghi si parte a tarii si te-ar ajunge si pe tine luandu-ti pamantul, munca, banii, aurul, mancarea de la gura copiilor, caldura ta de langa nevasta ta, vazandu-ti parintii stinganduse de focul vostru, (spun numai atat deoarece au fost si vremuri mult mai rele in istorie) nu crezi tu ca ai ajunge sa-ti doresti nu sa faci nu 1 an, ci 3 sau 9 de armata numai sa-ti vezi familia in siguranta? Verzi tu, in situatia asta nu mai functioneaza replica: ´eu sunt smecher nu am facut armata´. Asemenea circumstante cred eu, ar dezgheta orice barbat la minte, ca de nu-i asa neamul asta romanesc sa-r duce de rapa. Incerc sa explic numai ca, intr-o situatie de conflict armat cu o armata straina, in acest caz inamicul nu-i presedintele, ministrul, generalul, parlamentarul, sau primarul functiile acestora fiind de organizare si repartizare strategica, este drept ca acestia sunt rusinea tarii, dar intr-o situatie de criza, conflict armat, in cazul in care nu au cu cine, vor pune coada la spinare daca nu cumva ne-or vinde pe sub mana, pentru ca oricum ei au conturile grase. Problema noastra fiind: eu nu, ala nu, nici unul nu, sa se duca cine-a zis. Atunci sa-i primim pe toti ce ne-ar putea agresa teritoriul cu flori, lautari, ciorba calda si femei, pentru ca nu suntem in stare si capabili a pretuii si apara siguranta noastra, cu un patriotism nul. Apropo, tu cum gandesti? Cinste lor, celor ce au dat piept jertinduse pentru libertate si un trai mai bun copiilor lor? Sau, bine ca sau gasit niste fraieri sa moara la revolutie, ca altfel nu ajungeam patron si munceam obligat la pcr! Daca ar sti cei ce au murit in 89 cum am ajuns, nu le-ar mai arde sa-si dea viata in strada. Multumesc ca ai avut rabdarea de a citi pana la sfarsit. Un salut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *